Normal_download

Minister Bussemaker van Onderwijs heeft op 16 september het nieuwe EYE Collectiecentrum geopend. Zij stelt dit jaar en de jaren na 2017 extra geld ter beschikking aan EYE om het filmerfgoed ook in het digitale tijdperk houdbaar, bruikbaar en zichtbaar te maken. Dit meldt EYE.

Minister Bussemaker: "EYE biedt een unieke combinatie van conserveren én participeren, van bewaren én tentoonstellen, van verzamelen én revitaliseren. Ik vind het belangrijk dat EYE dit ook in de toekomst kan blijven doen. Die toekomst zal ook voor de film grotendeels digitaal zijn. En daarom stel ik dit jaar én de jaren na 2017 extra geld ter beschikking om het filmerfgoed ook in het digitale tijdperk houdbaar, bruikbaar en zichtbaar te maken."
 
EYE Collectiecentrum is naast een depot ook een modern expertisecentrum waar een internationaal publiek van wetenschappers, filmmakers en studenten de collecties kan raadplegen. Het centrum functioneert als laboratorium voor onderzoek naar en hergebruik van de collectie, met een eigen Artists/Scholars-in-Residence programma. De multifunctionele filmzaal met 30 stoelen wordt onder meer ingezet voor bijeenkomsten met filmmakers, persvoorstellingen en academische workshops over het conserveren, restaureren, digitaliseren en presenteren van de collectie, die uit ruim 40.000 films bestaat. 
 
Op wetenschappelijk gebied bekleedt EYE een sterke positie, mede dankzij de installatie van de leerstoel Filmerfgoed en Digitale Filmcultuur aan de Universiteit van Amsterdam die wordt ingevuld door EYE Hoofdconservator Giovanna Fossati. Het nieuwe Collectiecentrum is het ideale nieuwe thuis voor onderzoekers en studenten, bijvoorbeeld van de Masteropleiding Preservation and Presentation of the Moving Image, waarbij EYE als medeoprichter en partner betrokken is. Het stageprogramma biedt studenten de mogelijkheid om onder begeleiding van ervaren curatoren, restauratoren en digitale filmspecialisten praktijkgerichte werkervaring op te doen. De multifunctionele filmzaal wordt daarnaast gebruikt voor colleges, workshops en seminars over uiteenlopende onderwerpen binnen de filmerfgoedpraktijk.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids