Normal_bouwvakker_bouw_bouwpersoneel

Op het Alfa-college in Groningen start vanaf woensdag een speciale training voor vaklieden in de bouw in het aardbevingsgebied. In de training leren de deelnemers hoe ze veilig rolsteigers kunnen opbouwen, gebruiken en afbouwen. De cursus is een initiatief van het EPI kenniscentrum voor aardbevingsbestendig bouwen en het opleidingsbedrijf van Steiger- Hoogwerk- en Betonbekistingbedrijven (VSB). Dit melden RTV Noord en de Groninger Ondernemers Courant.

In het aardbevingsgebied in Groningen wordt veel op hoogte gebouwd en gerenoveerd met inzet van zogeheten rolsteigers. Het EPI kenniscentrum wil de kans op ongelukken in het risicogebied met deze steigers verkleinen met het aanbieden van praktische veiligheidstrainingen. De cursus is onder meer bedoeld voor schilders, voegers, glaszetters en andere vaklieden die geregeld op een rolsteiger werken. De training bestaat uit een theorie- en praktijkgedeelte waarin de deelnemers leren hoe ze op een veilige manier de steigers kunnen (de-)monteren en wat ze zelf kunnen doen om het werk veiliger te maken.

Het EPI-kenniscentrum is een gezamenlijk project van het Alfa-college, de Hanzehogeschool Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen. Naast de training voor veilige opbouw van rolsteigers zullen nog meer trainingen volgen voor veilig werken in het aardbevingsgebied, zoals werken met hoogwerkers, verreikers, stalen steigers en andere activiteiten zoals transport.

© Nationale Onderwijsgids