Podcast met verhalen over jongeren die opgroeien in het aardbevingsgebied

Bij RTV Noord en bij andere media zijn er de afgelopen tien jaar talloze heftige verhalen verschenen over de gevolgen van de jarenlange gaswinning in Groningen. Gisteren was het exact tien jaar geleden dat er een grote aardbeving bij Huizinge plaatsvond. Dat meldt RTV Noord.

Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer waarschuwde in 2017 al dat er te weinig aandacht was voor kinderen in het aardbevingsgebied. Er worden wel verhalen over jongeren gemaakt, maar de meeste aandacht gaat uit naar de volwassenen. 

Gaswinningsproblematiek 

De afgelopen maanden heeft RTV Noord gesprekken gevoerd met jongeren tussen de 15 en 24 jaar oud. Zij waren ten tijden van de beving in Huizinge dus tussen de 5 en 14 jaar. Hun hele pubertijd staat in het teken van de gaswinningsproblematiek. Dat komt naar voren in de podcastserie Verscheurde Jeugd: 10 jaar na Huizinge

Verhalen van kinderen 

In de eerste drie afleveringen hoor je de aangrijpende verhalen van drie jongeren. In de vierde aflevering komt psycholoog Inge van Balkom aan het woord. Voor een onderzoek van de RUG spraken zij en haar collega’s al tientallen kinderen over hun ervaringen. Van Balkom vindt het belangrijk dat de verhalen van kinderen verteld worden. De podcast is hier te beluisteren. 

Door: Nationale Onderwijsgids /Femke van Arendonk