Kinderen in aardbevingsgebied Groningen ontvangen 1500 euro of meer

Kinderen en jongeren in het aardbevingsgebied in Groningen krijgen voortaan evenveel compensatie voor immateriële schade als hun ouders. Onder die immateriële schade valt leed en verdriet, zoals stress door de aardbevingen. Minderjarigen kwamen tot nu toe niet in aanmerking voor compensatie. Dat meldt de NOS. 

Het Instituut Mijnbouwschade Groningen kondigde eind vorige maand al aan om de aardbevingsschade in de provincie ruimhartiger te vergoeden. Het instituut denkt dat zo’n 6500 kinderen en jongeren recht hebben op een schadeloosstelling. Het gaat dan om minderjarigen waarvan de ouders ook een aanvraag hebben ingediend. 

Erkenning 

“Ouders zijn soms heel erg bezig met de zorgen rond de veiligheid en schade van het huis”, zegt bestuurslid Els van Schie van het instituut. “Daar willen ze de kinderen dan niet mee belasten, maar die kunnen er wel van alles van meekrijgen. Het geld is bedoeld als erkenning, want het leed kan geld niet verzachten.”

Nasleep van de aardbevingen 

Kinderombudsvrouw Kalverboer zei in oktober al tegen de parlementaire enquêtecommissie dat de gevolgen van de aardbevingen voor kinderen veel te weinig aandacht hebben. Leden van de commissie gingen daarna zelf ook in gesprek met scholieren en studenten over de nasleep van de aardbevingen.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk