Hanze-onderzoekers geven Tweede Kamer advies over versterking woningen

Op 10 maart wordt in de Tweede Kamer een commissiedebat gehouden over onder andere de versterkingsoperatie in het Groningse aardbevingsgebied. Aan de basis van dit debat ligt onder andere het rapport van het onderzoek naar manieren om de versterkingsoperatie te versnellen. Dit onderzoek is onderdeel van het Experiment Krewerd. Het onderzoeksrapport dat op 10 februari verscheen heeft een duidelijke conclusie: zet de bewoner centraal en vertrouw op het gezonde verstand. Dat meldt de Hanzehogeschool.

De Nationaal Coördinator Groningen staat voor een enorme opgave. Meer dan 26.000 huizen in het gaswinningsgebied zijn beschadigd en mogelijk onveilig. De versterking van de woningen verloopt traag. De trage afwikkeling en de slepende bureaucratie hebben bovendien diepe sporen achtergelaten. De NCG gaf daarom opdracht om onderzoek te doen naar manieren om het versterkingsproces te versnellen. Dit leidde binnen het Experiment Krewerd tot het onderzoek om de versterkingsoperatie te versnellen, dat werd uitgevoerd door onderzoekers van de Hanzehogeschool Groningen.

Krewerd 

In Krewerd, een klein dorp in het noordoosten van Groningen, besloot een groep inwoners om het versterken van hun beschadigde huizen zélf aan te pakken. Ze kregen hierbij steun van lector Aardbevingsbestendig Bouwen Dr. Ihsan Bal. Hij ontwikkelde samen met architect Fons Verheijen en constructeur Otto Wassenaar een plan op basis van de gedachte dat gelijksoortige panden vragen om gelijksoortige oplossingen. "Je hebt niet voor elk pand een uitgebreide computeranalyse nodig", zegt Bal. "Je kunt ook vertrouwen op de kennis en intuïtie van ervaren constructeurs." Engineering judgement noemt hij dat: het gezond verstand van vakkundige technici.

In onzekerheid 

Het met het experiment samenhangende sociaalwetenschappelijke onderzoek werd uitgevoerd door senior onderzoeker in het Hanze-lectoraat Leefomgeving in Transitie Hanneke Pot en lector Elles Bulder. Uit hun onderzoek komt naar voren dat de inwoners van Krewerd de versnelde methode met keukentafelgesprekken waardeerden, maar zich tijdens het experiment niet fysiek of mentaal beter zijn gaan voelen. Pot: "Dat kan komen doordat de bewoners nog steeds niet weten wat er gaat gebeuren. De Nationaal Coördinator Groningen heeft zijn goedkeuring aan de versterkingsplannen nu wel gegeven, maar er zitten nog zoveel haken en ogen aan."

Gezond verstand 

Onder andere over de uitkomsten van het onderzoeksrapport om de versterkingsoperatie te versnellen wordt op 10 maart gedebatteerd in de Tweede Kamer. Wat daar uit zou moeten komen is voor Ishan Bal duidelijk. "Geef de Nationaal Coördinator Groningen de opdracht om het uitgangspunt de bewoner centraal systematisch overal toe te passen." Hanneke Pot: "Voorwaarde is dat er aan de beleidskant ruimte voor wordt gemaakt, dat je niet bij elk stapje op een muur botst." De belangrijkste conclusie is dus dat de bureaucratie in het bevingsdossier op het gezonde verstand moet gaan vertrouwen.

Hier vind je het hele verhaal over het onderzoek om de versterkingsoperatie te versterken binnen Experiment Krewerd en hier de link naar het rapport.

Door: Nationale Onderwijsgids 
Beeld: Hanzehogeschool Groningen