Normal_tu_delft__2_

De Technische Universiteit (TU) Delft is niet blij met de keuze van Studium Generale om de Amerikaanse architect Richard Gage naar Nederland te halen voor een lezing. Gage is oprichter van Architects en Engineers for 911 Truth (AE911). Deze vereniging verkondigt dat de officiële verklaring van de Amerikaanse overheid over het instorten van de Twin Towers in New York niet klopt. In de lezing op 16 april zal hij zijn complottheorieën over de aanslagen van 11 september aan studenten uiteenzetten. Dit meldt de NOS.

Volgens de technici die zich verenigden in AE911 zijn de WTC-torens ingestort door gecontroleerde explosies en niet, zoals de overheid beweert, doordat de stalen constructie smolt door de hitte. Deze theorie is controversieel maar dat is geen reden om studenten te beletten van deze opvatting kennis te nemen, stelt het hoofd van Studium Generale, Coen Vermeeren. “Als een professional met goede argumenten een duidelijk punt kan maken, mag er best naar geluisterd worden. Je hoeft het er niet mee eens te zijn, maar iedere academicus die zichzelf serieus neemt, moet openstaan voor verschillende geluiden en theorieën", aldus Vermeeren.

In een schriftelijke reactie aan de NOS zegt het College van Bestuur van de TU Delft te betwijfelen of de lezing van Gage aansluit bij het doel van Studium Generale. De universiteit wil daarom binnenkort de programmering van Studium Generale onder de loep nemen om te kijken of het aanbod nog wel past bij de “verwachtingen en behoeftes van de studentengemeenschap”. Toch lijkt Vermeeren de interesse van de studenten ruimschoots te hebben gewekt. Zo'n 1400 studenten hebben zich aangemeld voor de lezing.

© Nationale Onderwijsgids