Normal_merel
De laatste tijd staan er steeds meer artikelen in de krant over seksfilmpjes die jongeren van zich zelf hebben gemaakt, maar die zonder hun toestemming worden verspreid via socialmedia en daardoor op hun scholen circuleren.
 

Door Merel van Groningen

De gevolgen lijken niet te overzien door de makers, maar ook zeker niet door de verspreiders.
 
Volgens meerdere jongens die ik sprak, zou er toch niks leukers zijn dan met een groep vrienden zo'n filmpje bekijken en beoordelen en daarna stoer het verspreiden op socialmedia. Ook hoor ik vaak “eigenschuld”, als ik het er op scholen over heb. "Het zijn zelf domme meisjes die dit doen met zichzelf."
 
Maar is dat ook echt zo? Is dit filmpje echt vrijwillig gemaakt?
 
Er zijn verhalen bekend dat het onder druk van chantage werd uitgeoefend. Daarentegen zijn er ook zeker verhalen bekend van meisjes die dit soort filmpjes maken voor hun vriendje. Spannend en grensverleggend. 
 
Ik wil hier niet uit gaan wijden waarom deze meisjes dit vrijwillig zouden doen. Ik wil in deze column aandacht geven aan het verspreiden van de filmpjes zonder toestemming van de persoon zelf. Sterker nog, al zou het minderjarige meisje toestemming geven,dan nog mag het  niet van de Nederlandse wet. Het is zelfs strafbaar! Dus als jij als leraar deze filmpjes of fotos op je telefoon hebt, of als je als leerling deze in je bezit krijgt,realiseer je dan dat dit onder de kinderpornowet valt. 
 
Klinkt dan al anders he!
 
Vraag maar eens  aan leerlingen of je kinderen of ze binnen hun school bekend zijn met dit soort filmpjes? Ik durf te wedden dat ze ja zullen zeggen.
Maar erkenning is niet genoeg. Leer de jongeren wat hun verantwoording is als ze zo'n filmpje onder ogen krijgen en wat ze moeten doen. Leer de jongeren wat de gevolgen van  sociaalmedia zijn als in hun ogen zo`n meisje een domme actie heeft gedaan om zich zelf te filmen. Het is toch verschrikkelijk dat  zo`n filmpje ervoor zorgt dat het meisje niet meer naar buiten durft. 

Dit weekend was ik in gesprek met een politieagent die in zijn werk een 14 jarige slachtoffer had van zo`n sexfilmpje. Ze durfde niet meer naar buiten en wilde ook met niemand praten. Ook toen hij een vrouwelijke collega langs stuurde wilde ze nog niet praten. Deze agent zou preventie gaan geven op deze school en ik hielp hem aan ideeën. We hadden het zelfde doel “het stoppen van verspreiden van deze filmpjes.” Ik legde hem uit dat ze waarschijnlijk alleen hulp zou kunnen krijgen van een lotgenoot. Daar zal ze geen schaamte bij voelen en tips kunnen aan nemen hoe ze nu verder zou moeten om de deur weer uit te kunnen.
 
Elk jaar bezoek ik dezelfde scholen, maar spreek ik hun nieuwe leerlingen. En elk jaar schrik ik weer hoe jong (en steeds jonger) de jongeren zijn die in de problemen komen door hun seksuele laagdrempeligheid en social media. Laatst gaf ik al een voorlichting aan een groep 8 van een basisschool in Rotterdam. 

De voorlichtingen bestaan niet uit alleen maar loverboys ,maar nu dus ook sexting. In dit tijdperk draait alles om snelheid, mede door internet. Seksuele voorlichting moet daarom ook snel worden aangepast aan deze snelheid, dat realiseer ik me sterk.