Normal_merel
De zomervakantie is weer voorbij en scholen zijn weer begonnen.
Ik hoop dat iedereen van de zomer heeft kunnen genieten,want ook al heeft ze lang op zich laten wachten, toen ze er eenmaal was heeft ze ook haar best gedaan.
Voor mij waren drie weken vakantie even hard nodig...
 

Door Merel van Groningen

Buiten dat ik de voorlichtingen over loverboymethodiek en seksueel grensoverscheidend gedrag geef, kreeg ik ook de vraag van gemeentes om hun beleid te bekijken, dat ze in de toekomst willen gaan gebruiken ivm gedwongen prostitutie en het uitstaptraject. 
Ook heb ik contact met ouders die hun hart willen luchten over hun ervaringen met hun kind, die in handen van een loverboy viel, en zich schuldig voelen omdat ze in eerste instantie niets in de gaten hadden.
 
Dit laatste zorgde ervoor dat mijn vakantie alleen inhield dat ik niet op pad ging, maar nog wel aan het werk was. Want op het moment dat ouders of jongeren mij benaderen met een hulpvraag, kan ik niet zeggen: 'Ik heb vakantie, kom later maar terug!'
Het zou ook niet bij mijn visie passen dat te doen. 
 
Dus sprak ik met jongeren en ouders en nieuwszenders, precies op het moment dat het nieuws naar buiten kwam vanuit de politie dat er meer 'Grooming' plaatsvond op het internet. 
In het Merelvangroningenproject vult de politie de inhoud van dit onderwerp in, bij thema4: http://docenten.merelvangroningenproject.nl/mvg-project/themas/43-thema-4-social-media-paradijs-voor-loverboys-of-voor-jou.html
 
Mijn visie is dat jongeren zelf leren inzien en handelen, dus gaat daar wat langer tijd in zitten dan wanneer ik ze zou adviseren wat te doen.
Want ik ben hen niet; dan zou ik voor mijn gevoel aan hersenspoeling mee werken en dat heeft een loverboy al gedaan. Het zou dus heel gevaarlijk zijn om daarin mee te gaan. 
Het hebben van een eigen regie over je leven, is de grootste waarde die je kunt hebben. Ook bij jongeren. Juist bij jongeren! Dat maakt ze weerbaar bij groepsdruk. 
 
En toch heb ik een heerlijke vakantie gehad. 
 
De nieuwe trainingen voor het project staan weer gepland en zijn te vinden op de website bij trainingen.
Ook de trainingen SocialMedia zijn aan het rijtje toegevoegd, gegeven door internetrechercheur Maurice, expert op het gebied van online opsporing van loverboys.
 
Mooi is het nieuws dat een school in Zaandam die in het nieuwe schoolseizoen het project voor de tweede keer gaat uitleggen voor hun nieuwe doelgroep, dit nu in samenwerking gaat doen met de politie. 
 
Nieuw zijn ook de trainingen signaleren van slachtoffers loverboy en wat te doen .
Deze trainingen zijn voor iedereen die met jongeren werken, dus hierbij kun je denken aan onderwijsprofessionals, jeugdzorg en jongerenwerkers. 
 
In Alkmaar gaan we nog een stapje verder: Daar ga ik op verzoek van hun politie, samen met hen, een training signaleren geven aan de conciërges van alle VOscholen.
Het aanbod van de diverse trainingen heeft maar één doel en dat natuurlijk de kennis van alle samenwerkende experts delen met alle deelnemers, zodat we zowel de jeugd als hun omgeving kunnen helpen.
 
Want leer je de omgeving wat te doen bij signaleren van slachtoffers, dan is het begin naar de vrijheid al gemaakt.
 
Wil je bij jou op school een informatieavond voor ouders organiseren, jullie conciërges trainen, het Merelvangroningenproject uitleggen (geheel of via lesbrieven), of heb je andere vragen, neem dan gerust contact met me op via merelvangroningen@edu-actief.nl. 
 
Onthoud: Een hulpvraag van jongeren is vaak de eerste stap als ze eindelijk durven. Dat moet goed worden opgepakt, omdat anders het vertrouwen nauwelijks te herstellen is.
 
Merel