Basisschool uit Almere wil duidelijk beleid voor oplossing lerarentekort

Basisschool Digitalis uit Almere zou heel graag willen dat er een beleid komt om het lerarentekort op te lossen. De school moet op dit moment soms klassen naar huis sturen vanwege te weinig beschikbare leraren. Onderwijsminister Mariëlle Paul bracht maandag een bezoek aan de school om over het probleem te praten. Dat meldt Omroep Flevoland.

Het lerarentekort is het grootst in Almere. Basisschool Digitalis heeft volgens directeur Monique van Zandwijk daar onder de basisscholen weer het meeste last van.

Zij-instromers zonder diploma voor de klas 

Van Zandwijk zet uit pure nood leraren voor de klas die nog niet bevoegd zijn om les te geven, bijvoorbeeld zij-instromers die een opleiding volgen.

Gastdocent

De leraren maken ook gebruik van een vierdaags rooster. Klassen hebben vier dagen in de week les van hun vaste leraar. Een gastdocent vult het gat van die ene dag op waarop de vaste leraar niet aanwezig is.

Directeur Van Zandwijk geeft aan dat er maandag twee zieke leraren waren en dat hier geen oplossing voor was gevonden. Eén van de elf klassen bleef maandag dus thuis.

Samenwerking tussen scholen en lerarenopleidingen 

Onderwijsminister Mariëlle Paul sprak met verschillende onderwijsinstanties uit Almere. Paul gaf aan dat ze veel gesproken hebben over de samenwerking tussen scholen, lerarenopleidingen, de gemeente Almere en het ministerie. Dat neemt ze ook weer mee terug naar Den Haag.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk