Met talentmakelaars en flexibiliteit lege klaslokalen voorkomen

Leraren zijn er op dit moment veel te weinig. De salarissen zijn inmiddels wel omhoog gegaan, maar nog steeds weten weinig studenten de weg naar de PABO te vinden. Ook gaan er nu veel leraren met pensioen. In Tilburg proberen ‘talentmakelaars’ zoals Beppie Smit mensen enthousiast te krijgen voor een baan op de basisschool. Dat meldt Omroep Brabant. 

Beppie was zelf lerares en directeur op een basisschool. En het is nu haar taak om mensen enthousiast te maken voor het onderwijs. Het maakt niet uit of het medewerkers zijn die willen doorstromen of mensen die op zoek zijn naar een nieuwe uitdaging.

Zeventig nieuwe leraren 

De PABO-scholen van Fontys in Tilburg, Eindhoven en Den Bosch leveren elk jaar zo’n zeventig leraren af. “Een halvering van vroeger, toen ik nog op de opleiding zat”, aldus Beppie. 

Flexibeler voor zij-instromers en deeltijdstudenten 

Het Rijk heeft de laatste jaren wel veel gedaan om het vak aantrekkelijker te maken. Hogere salarissen en geld voor extra medewerkers zodat de werkdruk wat lager is. Toch komen er nog steeds geen extra studenten naar de PABO. Door de opleiding nu flexibeler te maken voor zij-instromers en deeltijdstudenten hoopt Directeur van Fontys Nus Waleson de aanwas te laten groeien. Hij is optimistisch en denkt dat het goed komt. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk