Is schoolzwemmen voldoende om zwemveiligheid te garanderen?

De scholen zijn begonnen en daarbij hoort zwemles. In een waterrijk land als Nederland is zwemles en zwemveiligheid een must . Zwemveiligheid moet bovenaan de agenda staan bij beleidsmakers, zegt Shiva de Winter, Nederlandse Stichting Water- & Zwemveiligheid , in het kader van ANP Expert Support.

Schoolzwemmen biedt echter geen uitkomst, vindt De Winter. Niet voor alle doelgroepen. Schoolzwemmen is een gesubsidieerde dienst, waarbij grote groepen met weinig begeleiding zwemlessen krijgen. 
 
De NSWZ (Nederlandse Stichting Water- & Zwemveiligheid) heeft al meerdere keren opgeroepen om preventief stappen te ondernemen om verdrinkingen tegen te gaan. Deze stichting bestaat voornamelijk uit actieve zwemschoolhouders.
 

Out of the box

“Deze groep zwemonderwijzers en ondernemers hebben hun hart niet bij de massa, maar bij de individuele leerlingen zitten. Juist deze groep moet gehoord worden; het is de groep die van zich heeft laten horen toen het om het opstarten van de zwemlessen ging. Gaat Den Haag out of the box denken of blijft het bij losse flodders? Als het aan mij ligt, wordt er de komende maanden op scherp geschoten en wordt er gezamenlijk gewerkt aan een echte oplossing”, aldus De Winter.
 
Door: Nationale Onderwijsgids