Normal_koptelefoon__muziek__luisteren

VeiligheidNL is op vrijdag 1 maart met de campagne 'Knoop dit goed in je oren' gestart om ouders en kinderen bewust om te laten gaan met het gebruik van een koptelefoon of oortjes en hiermee gehoorschade te voorkomen. Want één op de zeven kinderen tussen 9 en 11 jaar heeft al gehoorschade en er is een relatie met muziek luisteren. Dit meldt VeiligheidNL.

Uit onderzoek in opdracht van VeiligheidNL blijkt dat een kwart van de ouders geen idee heeft hoe hard thuis het volume op de koptelefoon of oortjes van hun kinderen staat bij het luisteren naar muziek, gamen of kijken van YouTube filmpjes. Dit terwijl één op de zeven kinderen tussen 9 en 11 jaar al gehoorschade heeft en er een relatie is met muziek luisteren. Te lang en op hoog volume luisteren met een koptelefoon of oortjes kan op termijn gehoorschade opleveren.
 

Knoop dit goed in je oren

Saskia Kloet, programmamanager Gezond Gehoor van VeiligheidNL licht toe: “Samen met rapper Idaly hebben we een videoclip ontwikkeld waarmee we laten horen wat er gebeurt als je geen goede koptelefoon of oortjes gebruikt. Wij hebben als doel ouders en kinderen bewuster om te laten gaan met het luisteren naar muziek, gamen en kijken van YouTube filmpjes. Spreek samen met je kind af dat het volume niet harder dan tweederde van de volumebalk mag of zet de volumebegrenzer aan. De slogan van de campagne is: “Goed geluid is geen hard geluid. Knoop dit goed in je oren en gebruik thuis een goede koptelefoon of oortjes.”
 

Onwetende ouders

KNO-arts Marc van der Schroeff schrikt van de onwetendheid van de ouders. “Het is een kwalijke zaak dat kinderen onder de neus van hun ouders, gehoorschade kunnen oplopen. Het is belangrijk dat ouders erop toezien dat hun kinderen veilig luisteren door bijvoorbeeld een volumebegrenzer in te stellen en een goede koptelefoon of oortjes te gebruiken, bijvoorbeeld met noise-cancelling of een koptelefoon over de oren. Ook is het raadzaam om als ouder met je kind in gesprek te gaan over geluid en gehoorschade.”
 

Gezonde School

Ook Gezonde School wil meer aandacht voor gehoorschade onder kinderen. Want kinderen gebruiken steeds vaker hoofd- en oortelefoons, niet alleen thuis maar ook tijdens de les. Op school komen kinderen daarnaast in aanraking met harde muziek tijdens schoolfeesten. Toch zegt 89,9 procent van de basisscholen geen beleid te hebben om gehoorschade te voorkomen en is 41 procent zelfs niet op de hoogte van het groeiende probleem. Gehoorschade is onderdeel van het thema Fysieke veiligheid van Gezonde School.
 
Door: Nationale Onderwijsgids