Normal_sandy-millar-nus2gdpcdoi-unsplash__1_

Mieke Cotterink, onderzoeker kinderveiligheid bij VeiligheidNL, ziet regelmatig terugroepacties of waarschuwingen voorbij komen vanuit de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), waarbij het gaat over onveilig speelgoed. Deze week roept Blokker de houten kralenjungle terug vanwege verstikkingsgevaar. Er kunnen namelijk onbedoeld kralen loskomen die een jong kind kan inslikken. Dit meldt VeiligheidNL. 

De kralenjungle is ruim 2,5 jaar beschikbaar geweest in de winkels van Blokker. “Natuurlijk is het goed dat, zodra er een onveilige situatie gemeld wordt, het product teruggeroepen wordt. Maar wat nog veel belangrijker is, is dat ouders van jonge kinderen zich bewust zijn van de risico’s en regelmatig het speelgoed van hun kinderen controleren”, aldus Cotterink.

Speelgoed controleren

Dit kan tijdens het opruimen van het speelgoed aan het eind van de dag. Dan is het bijvoorbeeld goed om te bekijken of alles nog heel is en of er geen stukjes plastic afgebroken zijn die voor scherpe randen of punten kunnen zorgen. “Controleer of er geen kleine onderdelen los kunnen komen. Heel belangrijk bij elektronisch speelgoed: zit het batterijklepje nog goed dicht? En bij magnetisch speelgoed: zitten de magneten nog goed vast? Een kleine moeite, maar het kan veel leed voorkomen.”

Door: Nationale Onderwijsgids