VeiligheidNL lanceert oefenpakket Val OK! om letsel bij kinderen te voorkomen

Elke dag belanden 500 kinderen met letsel op de eerste hulp (SEH). Dat is één kind per drie minuten. Van de ernstige letsels bij nul- tot elfjarigen, is de oorzaak in 82 procent van de gevallen een val. Dit komt onder andere door slechte motorische vaardigheden bij kinderen; een groeiend maatschappelijk probleem. Vallen zelf is niet erg dat is juist belangrijk, het hoort bij opgroeien. Maar er ernstig letsel bij oplopen is vaak onnodig én te voorkomen. Hoe? Door kinderen te leren hoe ze een val moeten opvangen. Daarom lanceert VeiligheidNL vandaag Val OK! Speelse en uitdagende valoefeningen waar scholen, bso’s en ouders gemakkelijk mee in actie kunnen komen. Dit meldt VeiligheidNL.

“Kinderen bewegen steeds minder. Uit onderzoek blijkt dat één op de vier kinderen een motorische achterstand heeft.” zegt Saskia Kloet, programmamanager bij VeiligheidNL. “Ze lopen daardoor een groter risico op een ongelukkige val. Onze cijfers laten zien dat 82 procent van de ernstige letsels bij nul- tot elfjarigen wordt veroorzaakt door een val.”

Alledaagse activiteiten

Opvallend is dat het vaak misgaat tijdens alledaagse activiteiten, daar waar je het niet gelijk verwacht. Zo lopen kinderen twee keer zo vaak ernstig letsel op na een val van de trap dan na een val van de fiets. En er belanden vijf keer zo veel kinderen tussen de vier en acht jaar op de SEH door een val van een speeltoestel dan door een ongeval tijdens de gymles. "Hier is veel winst te behalen.” stelt Saskia. “Het opgroeien van kinderen gaat letterlijk met vallen en opstaan. Vallen is dan ook helemaal niet erg, het gaat erom hoe een kind een val opvangt. Door hier aandacht aan te besteden, kunnen we veel letsel voorkomen. En misschien wel net zo belangrijk: meer kinderen met plezier laten bewegen.”

Een val niet vermijden maar ermee leren omgaan

Letsel als gevolg van een val kan voorkomen worden. Niet alleen door een val te vermijden, maar juist door kinderen te leren hoe ze een val moeten opvangen. Bij hele jonge kinderen ligt de nadruk nog wel op beschermen, maar naarmate kinderen zich verder ontwikkelen, is het belangrijk om ze te versterken door het stimuleren van motorische, cognitieve en sociaal-emotionele vaardigheden. Zoals het aanleren van goede valvaardigen.

Leer kinderen veilig vallen

Tijd om in actie te komen! VeiligheidNL roept bewegingsdocenten, pedagogisch medewerkers én ouders op om hun kinderen te leren vallen met Val OK! De gratis oefeningen geven handvatten om op een eenvoudige en leuke manier in actie te komen. Val OK! biedt zowel oefeningen voor thuis als oefeningen voor op school of de bso.

Door: Nationale Onderwijsgids