'Gehoorschade zorgt voor allerlei problemen bij jongeren'

Omdat een op de zeven jongeren (tussen 9 en 11 jaar) al beginnende gehoorschade heeft, is het belangrijk dat er veel aandacht is voor het voorkomen van gehoorschade. De impact van gehoorschade is namelijk groot. Dat meldt Victor Zuidema, programmamanager Gehoorschadepreventie bij VeiligheidNL.

Gehoorschade door hard geluid is onomkeerbaar en heeft allerlei gevolgen. Mensen met gehoorschade hebben meer kans op communicatie- en concentratieproblemen. Maar ook verminderde (leer)prestaties en het kan gevolgen hebben voor de opleidingskansen van kinderen en jongeren. Daarnaast kan het leiden tot (gedeeltelijke) arbeidsongeschiktheid.

Gehoorschade 

Naast dat gehoorschade in een werkend bestaan lastig kan zijn, hebben mensen met gehoorschade vaker slaapproblemen en zijn vaker vermoeid. Ook komen zij sneller in een sociaal isolement, is er eenzaamheid en krijgen zij vaker dan gemiddeld depressieve klachten. Vroeg opgelopen gehoorschade kan een grote impact hebben op het verdere leven van jongeren.

Gehoortest 

Het is daarom belangrijk dat er jaarlijks een gehoortest wordt gedaan. Dit kan online via onafhankelijke hoortesten of bijvoorbeeld bij een audicien.

Door: Nationale Onderwijsgids