Logo_techniektalent.nu__techniek

Basisschool De Catamaran in Amsterdam en Montessorischool De Ontdekking in Deventer zijn de winnaars van de TechniekTrofee 2017. De jury selecteerde de basisscholen uit 80 inzendingen. “We zien dit jaar dat steeds meer scholen werken met een zelfontwikkelde doorlopende leerlijn. De winnende scholen laten daarin een vernieuwende aanpak zien. Ook wordt Wetenschap & Techniek steeds meer omarmd en gedragen door het hele team,” aldus juryvoorzitter Elly Verburg, voormalig directeur OTIB. Dit meldt TechniekTalent.nu.

De Catamaran wint met het concept ‘Wonderwel’ de TechniekTrofee/Ir. W. Maas Geesteranusprijs 2017 voor het beste voorbeeld van Wetenschap & Techniek (W&T) op de basisschool. De Ontdekking is met hun idee voor een ‘techniekhuisje’ de winnaar van de TechniekTrofee Inspiratieprijs 2017. Beide scholen ontvingen uit handen van Maurice Lede (Het Klokhuis) een cheque ter waarde van 2500 euro, bedoeld om hun W&T-onderwijs verder te ontwikkelen.
 
Op basisschool de Catamaran is W&T echt verankerd binnen het complete lesaanbod. Met ‘Wonderwel’ ontwikkelde de school een eigen leerlijn, waarin Wetenschap & Techniek worden gecombineerd met natuuronderwijs en bewustwording op het gebied van duurzaamheid. In alle leerjaren werken de leerlingen aan een Wonderwel-project, variërend van de watervoorziening tot afvalverwerking en energiebronnen. Dit begint in de kleuterklas met het zaaien van verwondering en bouwt op tot groep 8 met een ‘proeve van bekwaamheid’: een onderzoeks- en ontwerpproject waar de kennis uit de voorgaande jaren wordt toegepast. 
 
De Ontdekking bouwde een ‘techniekhuisje’ op het schoolplein waar leerlingen zelf kunnen ontdekken en maken. Dit geeft W&T een centrale en zichtbare plek in de school en in het onderwijs. Bovendien heeft het een nauwe samenwerking met het lokale bedrijfsleven. Met het techniekhuisje maken de leerlingen straks kennis met techniek in brede zin: van constructie en bouwmaterialen tot de zonnepanelen op het dak. Leerlingen kunnen ervaringen opdoen met onder meer elektrische schakelingen, betegelen, robots en regenwaterafvoer. Deze thema’s zijn mede door de leerlingen zelf aangedragen.
 
De TechniekTrofee is een jaarlijks terugkerend initiatief van TechniekTalent.nu en het Ir. W. Maas Geesteranus Fonds. Met deze prijs zetten zij basisscholen in de schijnwerpers die de talenten van hun leerlingen (willen) ontwikkelen met behulp van Wetenschap & Techniek- onderwijs.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids