Logo__cid_image003_png_01d3ec36

Vrijdag 18 mei 2018 geeft André Kuipers een Techniekpact Collegetour bij het HAN I/O PABO te Nijmegen. Ruim 350 leerlingen van basisscholen uit de omgeving doen hieraan mee. Astronaut André Kuipers neemt de groep 7 leerlingen van de scholen mee op een boeiende reis door de wereld van ruimtevaart, wetenschap en techniek. De collegetour past in de activiteiten in Nijmegen waar basis- en middelbare scholen, wetenschap en techniek, vraaggestuurd en onderzoekend & ontwerpend leren bij elkaar komen in een opleidings- en onderwijscontext. Dit meldt Techniekpact.

In de collegetour, met Sander Koenen als moderator, leren de leerlingen over zwaartekracht, gewichtloosheid, de rol van techniek en wetenschap in de ruimtevaart. André Kuipers geeft antwoord op vragen die de leerlingen vooraf hebben ingestuurd. Aansluitend aan de collegetour gaan de leerlingen in workshops aan de slag en coole dingen maken en doen. Na afloop van deze dag gaan de betrokken partners met de scholen aan de slag: Hoe geef je W&T duurzaam een plek in je eigen onderwijs? Hoe maak je meer gebruik van faciliteiten als iXpace, iXperium, TechLab en Junior Technovium en haar expertise? En die van studenten? 
 
Deze inspirerende dag wordt mede mogelijk gemaakt door het Kenniscentrum Wetenschap en Techniek Gelderland (KWTG), HAN PABO, HAN ICA, ROC Nijmegen (Technovium) en Junior Technovium.
 
In het Nationaal Techniekpact is afgesproken dat in 2020 alle basisscholen wetenschap en techniek aanbieden aan hun leerlingen. André Kuipers wil als ambassadeur van het Techniekpact zoveel mogelijk basisschoolleerlingen en leerkrachten hiervoor enthousiasmeren. De komende jaren zijn technologische innovaties nodig voor vele maatschappelijke uitdagingen. De jongeren van nu moeten hiervoor straks de oplossingen brengen. Dit betekent dat er meer jongeren nodig zijn met bèta technische vaardigheden. Door leerlingen op een vroege leeftijd in aanraking te laten komen met wetenschap en techniek maken zij sneller een positieve keuze voor deze richting.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids