Normal_ipabostudentenexploreon

Hoewel er scholen zijn die stevig aan de weg timmeren, zijn er ook scholen bij wie Wetenschap & Techniek nog in de kinderschoenen staat. Dit laatste is zeer zorgwekkend, anno 2020. Knelpunten bij de implementatie ervan zijn tijd en een goede begeleiding. Dit meldt Hogeschool iPabo.

Eerdere initiatieven om W&T in het basisonderwijs te bevorderen hadden een beperkt resultaat. Het laatste initiatief is het Techniekpact. Volgens het Techniekpact moet in 2020 Wetenschap en Technologie (W&T) op de basisscholen stevig in het curriculum zitten. In het Techniekpact hebben overheid, bedrijfsleven en onderwijs de handen ineen geslagen om techniekonderwijs te bevorderen zodat meer leerlingen voor technische beroepen kiezen. Dit is hard nodig gezien de prognoses van de tekorten in technische beroepen.
 
Wetenschap en Technologie (W&T) is essentieel voor kinderen om de wereld om hen heen te leren begrijpen en de uitdagingen van de toekomst het hoofd te bieden. Immers, met W&T gaan kinderen vanuit hun natuurlijke nieuwsgierige houding op een kritische en probleemoplossende manier aan de slag, leren ze onderzoeks- en ontwerpvaardigheden en doen nieuwe kennis op. Met W&T in het basisonderwijs werk je aan toekomstgericht onderwijs.
 
Er zijn twee knelpunten bij de implementatie van W&T. Het is allereerst lastig om tijd vrij te maken in het curriculum. Het tweede knelpunt is dat W&T-onderwijs in de klas niet eenvoudig is. De leerkracht staat voor didactische keuzes. Het inzetten van onderzoekend leren is alleen effectief als de leerlingen goed begeleid worden. En ook het volgen van leeropbrengsten is vervolgens niet eenvoudig. Ook leerkrachten die wel met W&T aan de slag zijn gegaan hebben vaak nog vragen op het vlak van begeleiding en het volgen van leeropbrengsten.
 
Hogeschool iPabo zet daarom nadrukkelijk in op het versterken van het curriculum zodat studenten van de iPabo als W&T-ambassadeurs kunnen optreden. Zo heeft Hogeschool iPabo ‘onderzoekend leren’ als afstudeerrichting en heeft het, in navolging van het Speleon in Amsterdam, een labschool in Alkmaar opgezet. Studenten gaan hier met uitdagende materialen en leermiddelen aan de slag om eerst zelf te ontdekken en onderzoeken. Vervolgens maken zij de vertaalslag naar hun eigen stageschool.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids