Normal_citotoets_test_eindtoets_basisonderwijs

Een reportage van het Jeugdjournaal over de Cito-toets is bij een vmbo-begeleidster verkeerd gevallen. Zij schreef uit woede een brief naar het programma. Het item zou de nadruk hebben gelegd op kinderen die de hoogste score behaalden. De brief is inmiddels door vele andere mensen gedeeld. Dat meldt het AD.

Lisette van den Beld is leerlingbegeleidser op een vmbo-school. Met verbazing keek zij deze week naar de reportage over een basisschool waar kinderen met de hoogste score alle aandacht kregen. Van den Beld is boos omdat het Jeugdjournaal met het item de indruk wekt dat de Cito-toets een prestatie is in plaats van een testmoment om het niveau te bepalen. Ze mist de aandacht voor de rest van de leerlingen. Zij heeft haar boze brief ook via haar eigen Facebookpagina gedeeld.

De begeleidser neemt het op voor de kinderen die lager scoren. Ze is bang dat zij zich schamen naar aanleiding van de uitzending. Van den Beld vindt het jammer dat leerlingen die naar het vmbo gaan worden onderschat. Vaak ontwikkelen deze leerlingen zich tijdens hun middelbare schoolperiode, omdat zij dan nog meer kunnen laten zien wat ze in huis hebben. Op de basisschool worden ze vaak vergeleken met de kinderen die de hoogste cijfers halen. Ze roept het Jeugdjournaal daarom op dat deze kinderen ook in het zonnetje gezet moeten worden.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids