Normal_sporten3345

Dit jaar organiseert de Koninklijke Vereniging voor Lichamelijke Opvoeding (KVLO) weer de verkiezing ‘Sportiefste basisschool van Nederland’. De verkiezing wordt samen met NOC*NSF eens in de twee jaar gehouden. Scholen kunnen zich gratis aanmelden om mee te doen. Dat meldt KVLO.

Om zich te kunnen aanmelden moet de school aan een aantal selectiecriteria voldoen:

  • De school geeft voldoende en inhoudelijk goed verzorgde lessen lichamelijke opvoeding door een vakleerkracht.
  • De school heeft een vooruitstrevend beleid op het gebied van bewegen en sport met aandacht voor een actieve en gezonde leefstijl.
  • De school heeft een structureel naschools beweeg- en sportaanbod in samenwerking met sportverenigingen en/of andere sportaanbieders.

Vervolgens kan de school via een aanmeldformulier een beschrijving geven van de richtlijnen. Ook het programma en het beleid voor bewegen en sport kan hierop worden vermeld. Voor de landelijke finaledag worden uiteindelijk acht scholen genomineerd. Op die dag worden er aan de directie, de vakleerkracht en aan een leerling vragen gesteld over het beleid en het beweeg- en sportaanbod van de school.

De basisschool die voor bewegen en sport in en rond de school het beste plan heeft, wordt door de jury uitgeroepen als winnaar en gaat met de waardecheque van 2000 euro naar huis. Scholen die genomineerd worden, krijgen een cheque van 1000 euro. Deze bedragen worden mogelijk gemaakt door Bosan, Janssen-Fritsen en Nijha.

Naast de vragenronde is er voor de scholen tijdens de finaledag een prijs te winnen met een podiumpresentatie.  Leerlingen uit de twee hoogste groepen mogen daarbij laten zien wat voor creativiteit ze in huis hebben. Tot slot is er een speciaal sportprogramma dat tijdens de verkiezing wordt aangeboden aan leerlingen. Zij kunnen meedoen met een aantal clinics waarin diverse sporten worden gedemonstreerd.

De spelregels voor de verkiezing 'Sportiefste basisschool van Nederland' staan hier uitgelegd.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids