Normal_kinderen_sporten_bewegen_buiten_spelen

Gister zijn ‘De Pauze Spelen’, een beweegprogramma voor in de klas, gelanceerd op basisschool OBS het Startpunt in Den Haag. Het programma, dat in een handboek voor docenten staat, staat vol korte beweeg-, sport- en ontspanspellen voor in de klas, de gymzaal en het schoolplein. Dylan Haegens overhandigde tijdens de Scholendag van de NOC*NSF Nationale Sportweek het eerste exemplaar aan de leerkrachten. De Pauze Spelen zijn tot stand gekomen dankzij een samenwerking tussen NOC*NSF, de sportbonden, Jeugdfonds Sport en Cultuur, Uniek Sporten, Zwijsen en Albert Heijn. Dit meldt NOC*NSF.

Het ‘Ik eet het beter’-programma bestaat al dertien jaar. Kinderen van groep 5 tot en met 8 maken ieder jaar kennis met verse producten, leren gezonde keuzes maken en ervaren wat een gezonde leefstijl doet voor hun lichaam. Sport en bewegen is daarbij onlosmakelijk verbonden. Dat was dit jaar aanleiding om samen met diverse partijen de krachten te bundelen en leerkrachten te helpen om sporten en bewegen op een eenvoudige manier te integreren in de klas. De sport- en beweegspellen in De Pauze Spelen variëren van vijf tot vijftien minuten, vragen weinig voorbereidingswerk en zijn uitvoerbaar met standaard schoolattributen. 
 
Yara van Kerkhof, Olympisch Kampioen Shorttrack is ambassadrice van De Pauze Spelen: “Leerlingen verbeteren met dit handboek hun motorische vaardigheden en ervaren plezier in samen bewegen, sporten en ontspannen. Bovendien maken ze zo kennis met verschillende sporten en kunnen ze ontdekken welke sporten ze allemaal leuk vinden.”
 
Erik Lenselink, manager corporate affairs bij NOC*NSF: “De ontwikkeling van motorische vaardigheden staat bij ons hoog op de agenda. Bewegen bevordert de concentratie en leerprestatie van kinderen. Daarom kunnen beweegprogramma’s zoals De Pauze Spelen een verschil maken.”
 

Landelijke uitrol in de week van de pauzehap

Als onderdeel van het Ik eet het beter-programma start op 7 oktober de Week van de pauzehap. Dan vindt de officiële uitrol plaats van De Pauze Spelen. Meer dan 9.000 leerkrachten in Nederland ontvangen dan het volledige ‘Ik eet het beter’-pakket inclusief handboek. 
 
Door: Nationale Onderwijsgids