Normal_tuinieren_groen

Het project 'Schooltuin' van De Regenboog uit Malden en het iPad-project van hetNuborgh College Oostenlicht uit Elburg zijn de winnaars van de Onderwijsprijs Gelderland. Gedeputeerde Michiel Scheffer reikte de prijzen vrijdagmiddag uit op het stadhuis in Arnhem. Dit meldt de provincie Gelderland.

De Regenboog uit Malden wint in de categorie Basisonderwijs met het project 'Schooltuin'. Het Nuborgh College Oostenlicht uit Elburg is de winnaar van het Voortgezet Onderwijs. Deze school onderscheidt zich met haar bijzondere iPad-project. Beide winnende scholen vertegenwoordigen de provincie op 29 maart 2017 bij de finale van de Nationale Onderwijsprijs in Rotterdam.
 
De Regenboog heeft een schooltuin, waar alle groepen het hele tuinseizoen in werken. Ouders koken met de kinderen op school. Er zijn smaaklessen gegeven. Vier maal per jaar wordt een overblijfrestaurant georganiseerd, waarbij kinderen een gezonde lunch bereiden. Ze gebruiken zoveel mogelijk producten uit de schooltuin. Zij richten zelf het restaurant in en eten samen met elkaar en genodigden.
 
Het Nuborgh College Oostenlicht gebruikt de camera van de iPad als hulpmiddel bij gymnastiek. Leerlingen kunnen met behulp van de iPad inzicht krijgen in hun leerproces. Dit sluit aan bij de diverse leerstijlen van leerlingen en moedigt het zelfstandig leren aan. De beelden worden ook gebruikt bij natuurkunde.
 
Initiatiefnemer van de Nationale Onderwijsprijs is het Instituut voor Nationale Onderwijs Promotie (INOP). De tweejaarlijkse prijs is in 1993 ingesteld om de creatieve kanten van het Nederlands onderwijs voor het voetlicht te brengen. In alle provincies wordt een provinciale onderwijsprijs uitgereikt. De ingezonden projecten en uitslagen zijn binnenkort te vinden op de website van de Onderwijsprijs.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids