Scholen in Gelderland geïnspireerd door WereldBeterMakers RaboTour

Na een succesvolle aftrap op 12 maart in Wijchen, trekt de WereldBeterMakers RaboTour dit jaar door Gelderland, met een missie om kinderen te inspireren en te betrekken bij de vorming van een betere wereld. Gesponsord door de coöperatieve Rabobank in Gelderland-Zuid, richt deze interactieve theatervoorstelling zich op jonge 'Geluksambassadeurs' tussen de 7 en 9 jaar, die worden aangemoedigd om positieve veranderingen in hun omgeving te initiëren. Dat meldt HOPE XL.

"Kinderen zijn de link tussen het verleden en de toekomst," zeggen de presentatoren, onderstrepend dat kinderen niet alleen onze tradities erven, maar deze ook aanpassen aan hedendaagse en toekomstige uitdagingen. Door hun nieuwsgierigheid en ongefilterde eerlijkheid zijn kinderen natuurlijke uitvinders en ontdekkers, perfect gepositioneerd om een frisse kijk op de wereld te bieden.

De tournee, die mogelijk wordt gemaakt door Rabobank , is een feest van creativiteit en participatie. Astrid Huitink – directeur coöperatieve Rabobank  “Ik heb genoten van de show, de energie, de  openheid en ideeën van de kinderen en uiteraard de interactie van Jochem en Ron met het publiek. Rabobank is een coöperatie, bij ons staat voorop dat we samen mogelijk willen maken wat een individu alleen niet lukt. Kinderen snappen dat eigenlijk heel goed: zij zien wat goed gaat in de wereld maar ook waar zorg of verdriet is. Samen bedenken hoe je in  je eigen omgeving een klein verschil kunt maken is de kern van de boodschap van WereldBeterMakers. Dat onze ledenraadsleden een echt project van een klas kunnen helpen realiseren met een financiële bijdrage maakt het voor ons een echte Rabobank missie.” 

Nadenken over hun eigen wereld 

TV -presentator en Nederlandse kindervriend Jochem van Gelder neemt samen met acteur en theatermaker Ron Bons de kinderen mee op een reis van bewustwording en actie. De voorstelling is niet alleen vermakelijk, maar ook educatief, waarbij kinderen worden aangemoedigd om na te denken over hun eigen wereld en hoe deze te verbeteren. Scholen die deelnemen aan het programma ontvangen lesmateriaal en bereiden zich voor op de show met vragen over wat er goed gaat in hun wereld en wat beter zou kunnen. De klas met het beste idee om de wereld om hen heen te verbeteren wordt tijdens de voorstelling door Rabobank beloond met een cheque t.w.v. 250,- euro. Met dit bedrag kan de klas gelijk aan de slag om het idee ook daadwerkelijk tot uitvoering te brengen. 

Na de voorstelling ontvangen alle kinderen een WBM-bandje en worden ze officiële WereldBeterMakers, uitgerust met tools en ideeën om met hun  positieve acties te beginnen. 

Motivatie en enthousiasme 

De reacties van leerkrachten zijn overweldigend positief, met veel nadruk op de motivatie en het enthousiasme dat de show teweegbrengt bij de kinderen. "Ieder kind van Nederland zou deze interactieve voorstelling gezien moeten hebben," aldus één van de aanwezige leerkrachten. 

Leerlingen van scholen in andere provincies activeren 

Met de steun van sponsors en deelnemende theaters hoopt WereldBeterMakers een blijvende impact te hebben op de jongere generatie en na Gelderland ook de leerlingen van scholen in andere provincies te activeren. "Laten we samen de wereld een beetje beter maken!" is de oproep aan iedereen die betrokken is bij dit unieke initiatief. 

Door: Nationale Onderwijsgids