Middelbare scholieren in Gelderland maken kennis met logistiek

De provincie Gelderland draagt ook dit jaar bij aan de Logistieke Roadshow. Deze gaat langs ongeveer 40 middelbare scholen in Gelderland. Doel is om zo veel mogelijk scholieren enthousiast te maken voor de logistieke sector. Dat meldt de provincie Gelderland. 

De logistiek is onmisbaar, maar kampt met personeelstekorten door de onbekendheid van het werk en toenemende vergrijzing.

Kennismaken met de logistiek 

"Zij moeten hun producten, materialen, onderdelen en eindproducten vervoeren. En inwoners kopen in winkels en via internet producten en bijvoorbeeld ziekenhuizen moeten bevoorraad worden. Met deze roadshow maken leerlingen op een eigentijdse manier kennis met logistiek. Voldoende werknemers die kiezen voor logistiek is dan ook van belang voor Gelderland", aldus Helga Witjes, Gelders gedeputeerde voor mobiliteit.  

Smakelijke tour 

Het programma start met een interactieve masterclass door een lokale ondernemer. Een week later komt de vrachtwagen langs. Daarmee maken scholieren een smakelijke tour door de wereld van de logistiek. Ze gaan aan de slag om een stelende bezorger te vinden in een pop-up escape room, worden uitgedaagd om een optimale reisplanning te maken voor de inkoop van ingrediënten voor het maken van hamburgers, gaan aan de slag met een puzzel van frisdrankkratten en krijgen de taak om de juiste pizza-orders te bezorgen bij de goede voordeur. Zo ontdekken ze al spelenderwijs welke functies er allemaal zijn binnen de sector, zoals planner, chauffeur, orderpicker, supply chain manager, manager en adviseur. 

Instroom logistieke opleidingen vergroten 

Ben Hendriks, projectmanager Logistieke Roadshow, heeft zin om de scholen te bezoeken. “We zien landelijk een daling in het aantal leerlingen dat kiest voor een logistieke opleiding. Daarom hebben we gekozen voor dit concept, zodat ze zelf horen en ervaren dat een logistiek beroep ontzettend interessant en leuk is. Dit alles met als doel om de instroom van de logistieke opleidingen te vergroten.” 

Door: Nationale Onderwijsgids