Normal_normal_leraar_po_vo_schoolklas_school

In de Tweede Kamer werd gisteren gesproken over het tekort aan mannelijke leerkrachten op de basisschool. De balans tussen meesters en juffen raakt steeds verder zoek en dus is er de wens om het aantal meesters weer op peil te krijgen. Dat meldt RTL Nieuws.

Basisschool De Widerode in Wierden is met een zevental meesters een uitzondering op het landelijke beeld.  Hier is het aantal mannelijke en vrouwelijke leerkrachten bijna gelijk: op de school werken ook nog elf juffen. Volgens een van de meesters van de school is de balans erg belangrijk, zowel voor het team als de kinderen.

Meester Peter van groep 8 stelt dat het voor de leerlingen goed is dat er juffen én meesters zijn, zodat ze de verschillen in omgang leren kennen. Volgens hem zijn meesters iets beter in relativeren, waar juffen sneller in actie komen. Ook gebeurt het vaker dat meesters samen met de leerlingen spelen. Volgens meester Peter wordt hierdoor de band tussen leerling en leerkracht versterkt.

De vraag waarom er in het basisonderwijs meer vrouwelijke leerkrachten zijn dan mannelijke is volgens meester Mike niet zo verwonderlijk. Het imago van leerkracht is niet 'stoer' en maakt over het algemeen weinig indruk. Toch is de wens om meer meesters voor de klas te krijgen groot. Volgens de mannen van De Widerode komt dat vooral door de behoefte aan afwisseling. Beide leerkrachten zijn echter van mening dat de kwaliteit van onderwijs nog altijd het belangrijkst is, ongeacht of er een meester of juf voor de klas staat.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids