Het spelen van Mees Kees heeft het leven van Leendert de Ridder veranderd

Voor Leendert de Ridder stond het afgelopen jaar in het teken van Mees Kees. De 29-jarige acteur draaide van maart tot en met september de serie én een tweede speelfilm rond de gelifde stagiair op weg naar het meesterschap voor de klas. De film, Mees Kees in de wolken, is een groot succes en nadert de 300.000 bezoekers.

"Bij de eerste film die ik maakte, Mees Kees langs de lijn, moest ik mij echt nog bewijzen als de nieuwe Mees Kees", vertelt De Ridder. In de eerste drie films werd de rol vertolkt door collega Willem Voogd. "Maar de doelgroep die nu naar de film gaat en de serie kijkt is begonnen met mij als Mees Kees. Het gebeurt trouwens ook heel vaak dat mensen ons door elkaar halen. Ik kreeg laatst complimenten voor ‘die film waarin Mees Kees op kamp gaat’, terwijl dat toch echt Willem was die de rol toen speelde. Mensen zien ons als één wezen."

Het spelen van Kees heeft het leven van de hoofdrolspeler veranderd, erkent hij meteen. "Ik heb hiervoor ook andere kinderseries gedaan. Maar dat waren relatief kleinere rollen in series die minder zo'n begrip zijn." Nu kent het publiek hem vooral van deze rol. "Maar ik heb er ondertussen wel veel theaterklussen naast kunnen doen; dat is niet minder geworden door Mees Kees gelukkig."

Herkenbare wereld

Het geheim van Mees Kees is de herkenbaarheid, denkt de acteur. "Iedereen heeft op de basisschool gezeten en herkent die wereld. En iedereen zou wel zo'n meester willen hebben", legt hij uit. "Ik vind vooral ook het unieke aan Mees Kees dat er nooit conflicten of ruzies tussen mensen zijn, zoals bij andere films en series. Maar dat bij Mees Kees juist mensen zelf met iets zitten: ik durf iets niet, of ik schaam me ergens voor. En dat de mensen elkaar juist helpen."

De Ridder hoopt dat er nog een film en serie komen. "Bij de eerste film en het eerste seizoen dat ik maakte was alles nog nieuw en spannend voor mij en was ik nog bezig met míjn Mees Kees uitvinden. Maar nu ik de kans kreeg om voor mijn tweede film en tweede seizoen te gaan filmen had ik mezelf echt voorgenomen extra van alles te gaan genieten. Ik durfde ook meer vrijheid te pakken in het spel en hem ondeugender te maken of juist de scène eens zó te proberen. Dat was geweldig, dus wat mij betreft komt er nog een film want dit smaakt nog steeds naar meer."

Mees Kees in de wolken draait nu in de Nederlandse bioscopen.

Door: ANP