Normal_normal_leraar_po_vo_schoolklas_school

De afgelopen maanden werden meer dan honderd meesters door leerlingen van basisscholen uit het hele land genomineerd voor de Mees Kees-verkiezing. Een vakjury heeft nu de tien beste inzendingen geselecteerd waaruit de échte Mees Kees kan worden gekozen. Vanaf 1 november kan iedereen een stem uitbrengen in de verkiezing van de meest bijzondere meester van Nederland.  Dat meldt Fontys Hogescholen.

Er zijn nu te weinig meesters in Nederland. De campagne Veel Meer Meester! heeft al geleid tot meer aanmeldingen van mannelijke studenten. Maar nog niet genoeg. Bovendien blijkt uit cijfers dat 63 procent van de mannen die de pabo hebben afgerond niet voor de klas in het basisonderwijs staan. Bij vrouwen is dit 43 procent, blijkt uit onderzoek van CBS. Mannen die zijn opgeleid tot leerkracht in het basisonderwijs werken echter wel vaak in het onderwijs. Ze zijn bijvoorbeeld manager, onderwijsdeskundige of docent in het voortgezet onderwijs.

Met de campagne Veel Meer Meester! proberen aangesloten hogescholen jongens te interesseren voor een baan in het basisonderwijs om zo meer mannelijke leraren voor de klas te krijgen. De verkiezing is georganiseerd door Veel Meer Meester! en de uitgever van de Mees Kees-boeken, Uitgeverij Ploegsma.

Stemmen op de échte Mees Kees kan tot 20 november op de website www.veelmeermeester.nl. De drie meesters die bij de verkiezing het hoogste eindigen mogen op zaterdag 26 november met hun klas naar de exclusieve voorpremière van de nieuwe Mees Kees speelfilm. Daar wordt ook de uiteindelijke winnaar bekend gemaakt. De drie finalisten krijgen bovendien allemaal het nieuwe boek Mees Kees – Buiten de lijntjes voor hun hele klas. Veel Meer Meester! is een initiatief van Fontys Hogescholen, Stenden Hogeschool en NHL Hogeschool.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids