Normal_zwarte_piet__sinterklaas__sinterklaasfeest__intocht

Jongeren staan iets positiever tegenover het aanpassen van het uiterlijk van Zwarte Piet dan ouderen. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 2700 jongeren. Toch veranderen de meeste basisscholen het uiterlijk van Zwarte Piet dit jaar niet. Dat blijkt uit een rondgang van RTL Nieuws onder bijna 400 basisscholen. Dat melden EenVandaag en RTLNieuws.

Uit het onderzoek van EenVandaag blijkt dat een derde van de ondervraagde jongeren (32 procent) geen problemen heeft met aanpassingen. Dat is een stuk hoger dan in 2015, toen was nog 20 procent voor. Toch is de meerderheid van de jongeren (61 procent) nog steeds tegen verandering. Jongeren hebben over het algemeen meer begrip (52 procent) dan ouderen (28 procent) dat Zwarte Piet discriminerend kan overkomen op mensen met een donkere huidskleur, ook al is dat niet zo bedoeld. Beide groepen vinden Zwarte Piet geen racistisch fenomeen.

Uit de rondgang van RTL Nieuws blijkt dat op 69 procent van de ondervraagde scholen piet zwart blijft. Op sommige van die scholen is Piet wel ontdaan van gouden oorbellen en rode lippen. Slechts 10 procent van de scholen heeft Zwarte Piet helemaal in de ban gedaan. De rest van de scholen kiest voor een tussenoplossing van Zwarte Pieten in combinatie met andere Pieten. Van de scholen die de Pieten dit jaar aanpassen, kiezen de meeste scholen (47 procent) voor de roetveegpiet.

Ouderen vinden massaal (89 procent) dat de media te veel aandacht aan de Zwarte Piet discussie besteden, meldt EenVandaag. Voor velen bederft dit het plezier in het kinderfeest. Hoewel de meeste ondervraagden zelf tegen verandering zijn verwachten ze wel dat er steeds minder ouderwetse Zwarte Pieten met kroeshaar, dikke lippen en gouden oorbellen zullen zijn. De helft (46 procent) van de volwassenen denkt dat ze er over 5 jaar al niet meer zijn.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids