Normal_computer__internet__kinderen__digitaal

De PO-Raad heeft in samenwerking met SLO en Kennisnet de nieuwe leerlijn programmeren ontwikkeld. De leerlijn, die door het onderwijs zelf is ontwikkeld, is voor alle basisscholen beschikbaar en helpt scholen een van de digitale vaardigheden op een gestructureerde en logische manier in het onderwijs te integreren. Dat was tot dusver voor veel scholen te ingewikkeld, ondanks de groeiende stroom aan programmeermaterialen en -workshops van bedrijven. Dat meldt PO-Raad.

De leerlijn maakt het mogelijk leerlingen vaardigheden te leren die ze nu en ook later op de arbeidsmarkt hard nodig hebben. Naar verwachting wordt het steeds belangrijker om goed met computers om te kunnen gaan en dat vereist een andere manier van denken. Met de leerlijn leren kinderen bijvoorbeeld complexe problemen oplossen door ze op te delen in kleine stukjes, precies zoals een computer ook werkt. Bijzonder is dat er niet eens een computer aan te pas hoeft te komen om de leerlingen ermee te laten oefenen.

Voor scholen en leraren wordt het mogelijk programmeren op een gestructureerde manier aan te bieden, ingebed in bestaande vakken als taal en rekenen. “Op die manier kunnen alle leerlingen ervan profiteren en hoeven scholen niet nog een extra vak te geven'', aldus vicevoorzitter Simone Walvisch van de PO-Raad. Er gebeurt al veel, maar scholen bieden programmeren nu vooral ad hoc aan, bijvoorbeeld als buitenschoolse activiteit en voor een selecte groep leerlingen.

De leerlijn programmeren is het eerste resultaat uit de zogenoemde Versnellingsvragen van de PO-Raad en Kennisnet. Schoolbesturen die willen innoveren en daarbij tegen vraagstukken oplopen die ze niet alleen kunnen oplossen, kunnen een versnellingsvraag bij hen indienen. De PO-Raad en Kennisnet helpen een antwoord te vinden op deze vragen zodat het primair onderwijs kan innoveren. Voor het ontwikkelen van de leerlijn programmeren, is nauw samengewerkt met het nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling SLO.

De afgelopen weken hebben scholen van initiatiefnemers Stichting OPONOA en Onderwijsgroep FIER de leerlijn kunnen testen. Via Wikiwijs, het leermiddelenplatform voor het onderwijs, wordt de leerlijn nu ook aan alle andere scholen aangeboden. Deze wordt woensdagmiddag gepresenteerd tijdens het symposium 'computational thinking' dat PO-Raad en Kennisnet organiseren.

© Nationale Onderwijsgids