Normal_kind_stoel_klas_jong3456

Ook op de basisschool zal veel gesproken worden over de aanslagen in Brussel. Hoe leerlingen hiermee omgaan, hangt af van de leeftijd en ook de omgeving van het kind. Kinderpsycholoog Tischa Neve heeft tips voor leraren en ouders om heftig nieuws bespreekbaar te maken. Dit meldt RTL Nieuws.

Kleuters krijgen nieuws vaak nog niet op school te horen, maar kunnen er wel mee in aanraking komen door oudere broers of zussen. Volgens Neve volstaat het vaak om kort iets te zeggen over het gebeurde. Kleuters gaan daarna meestal weer over tot de orde van de dag. Zij leven met name nog in het hier en nu. Als ouder moet je wel voorzichtig zijn met televisiebeelden.
 
Vanaf groep 3 van de basisschool zijn kinderen al meer bezig met nieuws uit de wereld. Volgens Neve kun je het beste duidelijk zijn tegen een kind over je eigen emoties bij heftige gebeurtenissen. Wakker de angst niet aan, maar wees wel eerlijk over wat er gebeurd is. Ook basisschoolkinderen zullen even geschrokken zijn, maar zullen na zo'n gesprek snel de draad van het spelen weer oppakken. Ook bij de oudere kinderen kunnen televisiebeelden veel impact hebben.
 
© Nationale Onderwijsgids