Normal_transport_ov-chipkaart__marleen

De Reiskoffer is een project dat wil onderzoeken in hoeverre apps en vrijwilligers mensen kunnen helpen die het lastig vinden om zelfstandig te reizen. Deelnemers, waaronder bijvoorbeeld leerlingen in het speciaal onderwijs, krijgen hiervoor een hulpmiddel aangeboden die hen kan helpen om alleen met het openbaar vervoer te reizen. Dit meldt Verkeersnet.

Voor het project zijn drie hulpmiddelen ontwikkeld. De GoOV-app met callcentre is een app voor de smartphone, die de reiziger van deur tot deur begeleidt met actuele ov-informatie. Met de GPS-tracker Buzzy Buddy kunnen ouders en begeleiders de route van de reiziger volgen. Bij beide middelen kan de reiziger een hulplijn inschakelen. Tenslotte krijgt de reiziger met 'Samen Reizen Met..' een persoonlijke reisassistent die hem begeleidt. Van de 340 mensen die meedoen aan het project, krijgen 240 deelnemers één van de drie hulpmiddelen. De overige 100 deelnemers zijn de controlegroep en reizen zelfstandig zonder hulpmiddel.
 
Het project is een pilot voor de duur van één jaar, dat is opgezet met steun van de provincie Gelderland, de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, Connexxion en de gemeenten waarbinnen de pilot loopt. Gedurende dit jaar mogen de deelnemers onbeperkt gebruik maken van het door hen uitgekozen hulpmiddel. De HAN-onderzoekers en studenten monitoren hoe zij het hulpmiddel gebruiken. Aan het einde van het project kunnen zij een uitspraak doen over wat het effect is van de hulpmiddelen op onder andere de zelfredzaamheid van de deelnemers. Naar verwachting wordt het eindrapport in het eerste kwartaal van 2017 opgeleverd.
 
© Nationale Onderwijsgids