Normal_zwarte_piet__sinterklaasfeest__sinterklaasintocht

Stichting Nederland Wordt Beter presenteert vandaag op de Vrije Universiteit een nieuw lespakket over Zwarte Piet. Het lespakket is bedoeld voor basisscholen die worstelen met de pietendiscussie. Onder andere raciale karikaturen en de ontstaansgeschiedenis van Zwarte Piet worden in het lespakket behandeld. Dat meldt de Volkskrant.

Het lespakket is ontwikkeld door dichter Jerry Afriyie en historicus Roelof Jan Minneboo. Zij vonden dat er een constructief antwoord moest komen op de verhitte pietendiscussie. Minnoboo werd drie jaar geleden benaderd door een moeder uit Utrecht die moeite had met de Zwarte Pieten op de basisschool van haar dochter. “Ze nodigde me uit voor een gesprek met de schooldirectie nadat ze er zelf niet uitkwam met de school. Ik ben toen lessen gaan ontwikkelen en de eerste versies daarvan heb ik op diezelfde school gegeven. Dat beviel het docententeam goed”, zegt Minnoboo.

Het educatieve programma bestaat uit vier lessen en is bedoeld voor de bovenbouw in het primaire onderwijs. Tijdens de eerste drie lessen komen het Sinterklaasfeest, Zwarte Piet en culturele en raciale karikaturen aan bod. In de laatste les leren de kinderen wat de meest gehoorde bezwaren tegen en argumenten voor Zwarte Piet zijn. Hierdoor kunnen de leerlingen zelf hun positie in de discussie bepalen. Afriyie benadrukt dat het lespakket afstand neemt van de felle discussies en dat het materiaal is gebaseerd op aantoonbaar wetenschappelijke bronnen.

Minneboo stelt dat mensen ook echt moeten begrijpen waar Zwarte Piet vandaan komt en we moeten inzien waarom we niet mogen uitgaan van de veronderstelling dat hier slechts sprake is van zwarte gevoeligheid. Implementatie van het lespakket is aan schoolbesturen en ouderraden zelf. Afriyie wil het lesmateriaal zo snel mogelijk in een boek of e-book bundelen zodat het toegankelijk wordt voor alle basisscholen in Nederland. “Welke verandering het lespakket ook teweeg kan brengen, we hopen vooral dat mensen erachter komen dat het Sinterklaasfeest eigenlijk heel mooi is en nog mooier kan worden”, aldus Afriyie.

© Nationale Onderwijsgids