Logo_unnamed

Dat pesten een onderwerp is dat veel mensen raakt, blijkt wel uit de media-aandacht die in de Week tegen Pesten  (21 tot en met 25 september) is losgebarsten. Op zowel basisscholen als middelbare scholen konden docenten gebruik maken van de #Durfjijhetaan-les, die Stichting School & Veiligheid speciaal heeft ontwikkeld. Kinderen die wilden praten of chatten over pesten konden terecht bij Pestweb. Daar werd gretig gebruik van gemaakt. Dat meldt Stichting School & Veiligheid.

De belangstelling voor het #Durfjijhetaan-les was tijdens de Week tegen Pesten groot. Circa 5,700 scholen maakten gebruik van deze les. Het gratis lespakket helpt docenten om hun leerlingen te laten ontdekken wat hun kwaliteiten zijn én die van een ander. De #Durfjijhetaan-les is het gehele schooljaar te downloaden op www.weektegenpesten.com.

De speciale website www.weektegenpesten.com heeft circa 20.000 unieke bezoekers getrokken, de blogs op www.weektegenpesten.com zijn in totaal ruim 6500 keer gelezen, het populairst was Blijf wakker, vooral nu van Meester Bart en dinsdag 22 september was #weektegenpesten trending topic nr. 5 op Twitter.

Kinderen die over pesten wilden praten, konden, zoals altijd, terecht bij de chat van Pestweb. www.pestweb.nl, onderdeel van Stichting School en Veiligheid is een platform dat leerlingen een luisterend oor biedt over het onderwerp pesten. De chat, die tijdens de Week tegen Pesten ook ‘s avonds open was, maakte overuren. De helpdesk heeft een verviervoudiging van het aantal gesprekken geregistreerd. De medewerkers van Pestweb merkten dat er een grote behoefte is om te praten over pesten, de chat is in de week na de Week Tegen Pesten dan ook nog langer opengebleven. Vanaf nu zijn de openingstijden weer zoals normaal.

Het onderwerp pesten bespreekbaar maken tijdens de Week Tegen Pesten is een goede en, zo blijkt, effectieve manier om pesten weer onder de aandacht te brengen. Maar voor een blijvend effect is het noodzakelijk om er het hele jaar aandacht aan te besteden. Om die reden blijft het thema #Durfjijhetaan? het hele schooljaar actueel. Blogs, inspiratiemails en meer zullen docenten gedurende het schooljaar inspireren om pesten op een positieve manier bespreekbaar te houden.

© Nationale Onderwijsgids