Normal_kind_peuters_kleuters4235

Staatssecretaris Dekker heeft het plan om de toelatingseis voor kinderen op basisscholen in de grensregio te verlagen naar drie jaar. Het verlagen van de leeftijdsgrens moet scholen in Zeeuws-Vlaanderen weer bestaansrecht geven. De leerlingenaantallen dalen sterk omdat ouders kiezen voor goedkopere opvang en onderwijs in België. Dit meldt Kinderopvangtotaal. 

Momenteel gaan bijna 600 leerplichtige leerlingen naar een Belgische school. Dit is inclusief kinderopvang, omdat kinderen in België vanaf 2,5-jarige leeftijd naar school gaan. Vooral op het gebied van kinderopvang zijn Nederlandse ouders veel goedkoper uit als ze ervoor kiezen om hun kind naar een school en opvang in België te sturen, in plaats van Nederland. 
 
Om de scholen en kinderopvang aan de Nederlandse kant van de Zeeuwse grens weer bestaansrecht te geven, wil Dekker daarom de leeftijdsgrens in de regio verlagen naar drie jaar. Het is aan de scholen en kinderopvangcentra om invulling te geven aan het plan, aldus wethouder Frank van Driesse van de gemeente Hulst. Het is niet de bedoeling dat er al onderwijs gegeven wordt aan de driejarige peuters. 'Ze worden niet ingeschreven als leerling,' aldus Van Driesse. 
 
In ruil voor een aanpassing van de toelatingseis is echter wel dat de scholen in Zeeuws-Vlaanderen gaan fuseren. Dekker wil dat in de komende acht jaar het aantal scholen in de regio teruggebracht wordt van 63 naar 35. Deze eis kan de goedkeuring van de schoolbesturen en organisaties van kinderopvang en peuterspeelzalen niet wegdragen. 
 
© Nationale Onderwijsgids