VHTO

Vandaag gaan ruim tachtig meisjes van vier verschillende basisscholen uit de stad Groningen de hele dag kennismaken met techniek, bèta en ict. Ze bezoeken (technische) bedrijven en krijgen workshops in het kader van de Girlsday 2014.

De meisjes komen van openbare basisscholen de Brederoschool, de Meander, de Kimkiel en de Expeditie. Een groot deel van hen startde dag in de Magneet, het sciencecentrum voor kinderen bij de Pedagogische Academie van de Hanzehogeschool Groningen. Daarna gaan ze in verschillende samenstellingen op bezoek bij de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit, Lode Holding (medische apparatuur en producten), BAM en het UMCG. Ook krijgen ze een workshop aangeboden bij de Jonge Onderzoekers Groningen. 

Girlsday is een Europees initiatief om meer meisjes enthousiast te maken voor bèta, techniek en ict en vindt jaarlijks plaats op de vierde donderdag in april. In vergelijking met andere Europese landen kiezen nog te weinig Nederlandse meisjes voor een technische of bètawetenschappelijke opleiding. Ze hebben vaak geen idee wat een technisch beroep inhoudt en kennen geen technische bedrijven. Het is voor hen leuk om kennis te maken met de dagelijkse beroepspraktijk en veelal een eyeopener om op Girlsday ook vrouwen te ontmoeten in technische functies.

© Nationale Onderwijsgids