Twee keer brons voor Nederland op Internationale Chemieolympiade

Bronzen medailles voor Jochem van den Broek uit Eindhoven en voor Bas Krikke uit Vught tijdens de 53e Internationale Chemieolympiade (IChO). Mitchell Rikken (Arnhem) en Max van Hest (Berkel-Enschot) vielen helaas buiten de prijzen. Dit meldt SLO.

Aan de olympiade met het thema 'Chemistry! It's Cool!' deden dit jaar 84 landen mee met 312 leerlingen. De olympiade werd gehouden van 25 juli tot en met 2 augustus en georganiseerd door Kindai University in Osaka, de plaats waar het chemisch onderzoek in Japan is gestart. De winnaar was Shu Yang uit China. Nummer twee werd Zhangyi Huang eveneens uit China.
 

Mooi resultaat

Het Nederlandse team heeft met tweemaal brons een mooi resultaat neergezet. Zeker ook in het licht van de door de coronamaatregelen beperkte voorbereidingsmogelijkheden op school. De leerlingen die Nederland vertegenwoordigden kregen online collega's door oud-deelnemers en een meerdaagse stoomcursus scheikunde op de Rijksuniversiteit Groningen.
 

Openingsceremonie

De openingsceremonie was livestream te volgen. Daarin spraken de minister van onderwijs van Japan Hagiuda Koichi en Nobelprijswinnaar (2019) Akira Yoshino dat chemie een sleutelrol speelt bij de problemen van vandaag en de toekomst als het milieubewust omgaan met natuurlijke bronnen en het bewaken van de wereldgezondheid, denk aan de strijd tegen COVID-19. De deelnemers van de olympiade zijn in potentie de probleemoplossers van de toekomst.
 

Moeilijke toets

De IChO werd voor het tweede jaar volledig remote gehouden. De toets werd op papier gemaakt op een locatie in het thuisland, maar de discussies over de opgaven, het vertalen, modereren en nakijken gebeurde online. Ook bij dat proces werden oud-deelnemers van de IChO ingezet. En ook dit jaar helaas geen practicum maar alleen een toets over onder andere de opslag en transport van waterstof met behulp van metalen, de temperatuur van de aardatmosfeer in een ver verleden en de spanning van een batterij op de top van de berg Fuji.
 
Door: Nationale Onderwijsgids