Normal_willem_van_oranje__miniatuurbuste_door_hendrick_de_keyser__ca._1620_-_rijksmuseum_

Alle vragen aan Willem van Oranje (1533-1584) kunnen vanaf vandaag gesteld worden op www.chatmetwillem.nl. Op zijn geboortedag, 24 april, komt Willem de Zwijger virtueel tot leven dankzij een educatieve chatbot. Hiermee wordt onze Oranje-geschiedenis tot leven gewekt voor iedereen die interesse heeft in de wortels van ons Koningshuis. Dit meldt ThiemeMeulenhoff.

Waarom heet u eigenlijk Van Oranje? Met wie was u getrouwd? Hoe zat dat met de Akte van Verlatinghe? Hoe kwam u aan uw einde? Wat is je lievelingshuisdier? Het zijn zomaar wat vragen die gesteld kunnen worden aan Willem van Oranje alias Willem de Zwijger. Onze Vader des vaderlands loodste de Nederlanden door de Tachtigjarige Oorlog, wat uiteindelijk uitmondde in de onafhankelijkheid in 1581. Op www.chatmetwillem.nl kunnen bezoekers van alle leeftijden vragen stellen aan Willem van Oranje. De virtuele Willem beantwoordt de vragen direct online.
 
Chatmetwillem.nl is een spin-off van de educatieve chatbot van Helpr en is bedoeld voor iedereen die belangstelling heeft in het leven van Willem van Oranje (1533-1584) en de geschiedenis daaromheen. Makers van de chatbot zijn Helpr.nl en ThiemeMeulenhoff. Zij bieden deze gratis chatbot aan ter ere van Koningsdag 2019.  
 

Leren met chatbots

 
Helpr ontwikkelt didactische chatbots die niet alleen het antwoord op een vraag geven, maar ook een dialoog aangaan met de leerling. Chatbots kunnen zo een deel van de uitleg van docenten overnemen. Die krijgen hierdoor meer tijd voor leerlingen die extra uitleg nodig hebben of die sneller door de lesstof gaan. Leerlingen vinden chatbots vaak een leuke aanvulling op de les.
 

Didactische technieken 

 
Jaap Koelewijn, oprichter van Helpr: ‘In onze chatbots passen we didactische technieken toe om leerlingen te helpen in hun leerproces. Zo stellen sommige chatbots zelf ook vragen om leerlingen te activeren en om hun niveau te bepalen. Op basis daarvan geeft de chatbot gerichte antwoorden en eventueel extra uitleg. Bijvoorbeeld met video’s. In de chatbot met Willem van Oranje zetten we deze technieken ook in.’ 
 
Door: Nationale Onderwijsgids