Logo_vergrootglas__inspectie__toezicht__controle

De leden van de commissie die de kwaliteit van de schoolexamens gaat onderzoeken zijn nu bekend. De onderzoekscommissie gaat in juli van start en zal eind november het eindrapport presenteren. Dit meldt de VO-raad.

Begin juli werd al bekend dat UvA-voorzitter Geert ten Dam het onderzoek gaat leiden. Anton Béguin, directeur centrale toetsen en examens van Cito, en Sietske Waslander, hoogleraar sociologie aan de TIAS School for Business and Society, zijn ook aan de commissie toegevoegd. Marc van Leeuwen, managing partner Onderwijs bij Twynstra Gudde, zal het secretariaat van de commissie onder zijn hoede nemen.
 
De onderzoekscommissie gaat de kwaliteit van de schoolexamens en de positie van het PTA (programma van toetsing en afsluiting) hierin aan een nader onderzoek onderwerpen. Aanleiding hiervoor is de situatie rond VMBO Maastricht, waar 354 eindexamens op 2 scholen ongeldig zijn verklaard, omdat de schoolonderzoeken niet in orde waren. Doel van het onderzoek is om een landelijk representatief beeld te krijgen van de kwaliteitsborging van de schoolexaminering in het voortgezet onderwijs. Ook komt de commissie met mogelijke aanbevelingen voor verbeteringen hierin. De onderzoekscommissie gaat in juli van start en zal eind november het eindrapport presenteren.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids