VO-raad wil geld om theaters af te huren voor middelbare scholen

Middelbare scholen moeten geld krijgen van het kabinet om extra ruimten te kunnen huren voor coronaproof onderwijs op anderhalve meter. Dat wil de VO-raad, bevestigt een woordvoerder na een bericht in het AD. Voorbeelden zijn theaters en zalen in hotels.

Het geld zou eventueel kunnen komen uit het Nationaal Programma Onderwijs, waarvoor woensdag 8,5 miljard euro is uitgetrokken, zegt de belangenorganisatie van schoolbesturen en scholen in het voortgezet onderwijs.
 
De meeste leerlingen volgen nog steeds online lessen en de VO-raad vindt het hoog tijd dat ze weer naar school gaan. Ze zouden vanaf 1 maart per week minstens één keer in de klas moeten zitten of anders minimaal één keer persoonlijk contact moeten hebben met bijvoorbeeld een mentor. Ook sneltesten kunnen volgens de raad mogelijk helpen bij verantwoord onderwijs op school. Bij een besmetting kunnen er meteen maatregelen worden genomen.
 

Partycentrum

Op beperkte schaal wordt er al naar andere ruimten uitgeweken, aldus de VO-raad. Bijvoorbeeld voor leerlingen die al wel naar school mogen omdat ze in hun eindexamenjaar zitten. Een college in Noordwijkerhout bijvoorbeeld maakte al afspraken met een naastgelegen hotel en een lyceum in Zoetermeer met een partycentrum.
 
De gedachte aan onder meer leegstaande theaters als lesruimten is niet nieuw. De Landelijke Studentenvakbond LSVb en de Amsterdamse studentenbonden ASVA en SRVU vroegen vorig jaar september ook al geld voor universiteiten om theaters, concertzalen en evenementlocaties te kunnen huren voor coronaproof fysiek onderwijs. "Een win-winactie, omdat zowel de culturele als de evenementensector hiermee ondersteund kan worden", zeiden ze toen.
 
Door: ANP