Normal_samenwerking_fusie_handen_schudden

Het kort geding van VOS/ABB tegen de voorgenomen fusie van middelbare scholen in Terneuzen is van de baan. De partijen hebben expliciete afspraken over pluriformiteit gemaakt voor de nieuwe christelijke school om zo de uitgangspunten van het openbaar onderwijs te waarborgen. Dit meldt Omroep Zeeland.

Volgens VOS/ABB, de Stichting Voortgezet Onderwijs Zeeuws-Vlaanderen en de gemeente Terneuzen gaat het om een fusie die uitgaat van actieve pluriformiteit. Dit houdt in dat de school op basis van gelijkwaardigheid aandacht zal hebben voor diversiteit zoals die in de huidige samenleving bestaat. Bovendien zal geen enkele leerling of leerkracht kunnen worden geweigerd op grond van onder meer levensovertuiging, godsdienst of seksuele geaardheid. De afspraken zullen te vinden zijn in het strategisch beleidsplan van de nieuwe school, dat uiterlijk 1 maart 2019 klaar moet zijn.
 
De gemeenteraad van Terneuzen was in mei akkoord gegaan met de fusie tussen de openbare Stedelijke Scholengemeenschap De Rede en het christelijke Zeldenrust-Stelantcollege, waarbij de school na de fusie verder gaat met een christelijke identiteit. VOS/ABB had in een brief aan de gemeenteraad hiertegen bezwaar gemaakt. In de Grondwet staat namelijk dat openbaar onderwijs altijd voorhanden moet zijn. In Nederland is het nog niet eerder gebeurd dat in een groot gebied als Zeeuws-Vlaanderen geen openbaar onderwijs beschikbaar was. 
 
Terneuzen legde deze bezwaren naast zich neer omdat de fusie nodig is om het voortgezet onderwijs in Zeeuws-Vlaanderen levensvatbaar te laten blijven. Er was al vastgelegd dat de algemene toegankelijkheid voor leerlingen en docenten blijft bestaan op de fusieschool, maar met de expliciete afspraken over actieve pluriformiteit zijn nu alle partijen tevreden.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids