Normal_kinderen__les__hulp__juf__lerares__onderwijzer__docent__leerlingen__po__vo

De belangstelling voor tienerscholen neemt steeds meer toe. In augustus opent een vestiging voor zo’n 24 kinderen tussen de 10 en 14 jaar in Horst, genaamd SOOOOL 10-14. SOOOOL staat voor samen Ontdekkend, Onderzoekend, Ontwerpend en Ondernemend leren. Dit meldt De Limburger.

De tienerschool wordt ondergebracht in het Juniorcollege van Dendron. Het is een samenwerking tussen Dynamiek Scholengroep, Citaverde en Dendron College. Het is vooral bedoeld voor leerlingen die graag ontdekkend willen leren, het fijn vinden om zelfstandig te werken onder begeleiding van een coach én hun keuze voor het voortgezet onderwijs nog even willen uitstellen. De leerlingen van SOOOOL 10-14 kunnen doorstromen naar de derde klassen voor alle leerwegen van vmbo of havo.
 
De tienerscholen zijn in het leven geroepen om de kloof tussen het primair onderwijs en het voorgezet onderwijs te verkleinen. Kinderen van 10 tot 14 jaar volgen daar de laatste twee jaren van de basisschool en de eerste twee van het voortgezet onderwijs. Hierdoor krijgen zij meer tijd om zichzelf te ontwikkelen en een weloverwogen keuze te maken voor het schoolniveau wat bij hen past. Niet alle leerlingen zijn aan het einde van groep 8 hier al toe in staat. Daarnaast kan de tienerschool voor leerlingen die meer uitdaging nodig hebben in het onderwijs ook een goede oplossing zijn. Zij kunnen dan alvast kennismaken met lesmateriaal voor het voortgezet onderwijs.
 
Begin maart sprak de Nationale Onderwijsgids met senioradviseur en onderwijsexpert Lenie van Lieverloo van KPC Groep over de ontwikkelingen en toekomst van de tienerschool in Nederland. Lees het hier!
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids