Normal_giggle-608824_960_720

De tienerscholen voor leerlingen van 10 tot 14 jaar zijn in rap tempo een populaire vorm van onderwijs aan het worden. Zes jaar geleden opende de eerste tienerschool, het Tiener College in Gorinchem, de deuren, inmiddels zijn er elf scholen bijgekomen. Het ministerie is enthousiast over het 10-14 onderwijs en biedt ruimte om te experimenteren. Dat is niet altijd zo geweest, vertelt bestuursmanager Ton Bavinck van overkoepelende scholenstichting LOGOS.

‘Pionieren’, daarmee kunnen de eerste jaren van het Tiener College het beste omschreven worden, aldus Bavinck. Basisschoolleerlingen uit groep 7 en 8 en scholieren uit de eerste twee jaar van het voortgezet onderwijs volgen op deze school gezamenlijk onderwijs. Die combinatie leverde aanvankelijk een hoop praktische uitdagingen op. Bijvoorbeeld leraren die officieel maar de helft van de klas les mochten geven omdat zij alleen bevoegdheden hebben voor het primair of juist het voortgezet onderwijs. Of een touchscreen dat eigenlijk alleen gebruikt mocht worden door leerlingen tussen de 12 en 14 omdat het is aangeschaft van het budget voor voortgezet onderwijs.
 
Inmiddels heeft het Tiener College deze hindernissen allemaal weten te nemen en komen schoolbestuurders uit het hele land op bezoek om dit vernieuwende onderwijsconcept in de praktijk te zien. Hoe de school dat voor elkaar heeft gekregen? Lees het hier in het interview met Ton Bavinck.
 
Door: Nationale Onderwijsgids