Normal_vo__klas__scholieren__leerlingen__toets__huiswerk

Kinderen in de leeftijd van tien tot veertien jaar kunnen komen schooljaar starten op een speciale ‘tienerschool’. Dit is een experiment waarmee minister Slob de overgang van het primair naar het voortgezet onderwijs wil vergemakkelijken. Dit meldt het AD.

Schoolbesturen Nuovo en SPO Utrecht zijn de initiatiefnemers van de tienerschool. De school is met name bedoeld voor leerlingen die de overgang van het primair onderwijs naar het voortgezet onderwijs als (te) groot ervaren. Bij de nieuwe school hoeven de leerlingen pas op hun veertiende te kiezen voor vmbo, havo of vwo. Hier starten ze dan mee in het derde jaar. 
 
Nederland is niet het eerste land met een dergelijk concept. In andere landen wordt regelmatig pas op latere leeftijd gekozen voor het voortgezet onderwijs. Nadia Daoudi, van scholengroep Nuovo, geeft aan dat leerlingen op jonge leeftijd nog niet volledig ontwikkeld zijn. Als gevolg hiervan komen leerlingen daardoor soms op een lager niveau terecht dan ze aankunnen, stelt ze.
 
Op de nieuwe school beginnen in september 25 leerlingen uit groep 7 en 8. ’s Ochtends zullen zij les krijgen zoals ze gewend zijn op de basisschool. ’s Middags maken ze kennis met het voortgezet onderwijs, door bijvoorbeeld een les van een leraar aardrijkskunde te volgen over vulkanen.
 
Negen jaar gelden is in Zeist ook een experiment gehouden met een soortgelijke tienerschool. Hier werd met name gefocust op leerlingen met een praktische instelling. De school hield geen stand. 
 
Door: Nationale Onderwijsgids