Logo__cid_image001_png_01d3d259

Op het Deltion College in Zwolle vinden op 18 april de halve finales en finales plaats van de GNE Awards by Nuffic voor studenten en leerlingen van 16 tot 20 jaar. 16 jongeren strijden met hun Engelse spreekvaardigheid om de Public Speaking Award. Daarnaast strijden 8 jongeren om de Young Writers Award, waarbij ze hun Engelse schrijfvaardigheid moeten laten zien. Dit meldt Nuffic.

Tijdens de halve finale van de Public Speaking Award geven de zestien studenten en leerlingen een geïmproviseerde toespraak over een onderwerp dat hen slechts 15 minuten van tevoren wordt aangereikt. Later die dag gaan acht van hen door naar de finale, waarin ze hun eigen speech uit de voorrondes mogen voordragen. Die hebben ze eerder gebruikt voor een van de verschillende regionale voorrondes die in februari en maart in het land hebben plaatsgevonden.
 
Bij de Young Writers Award is er speciale aandacht voor de essays van de acht finalisten. Die zijn al online te vinden en staan nog open voor stemmen voor de publieksprijs, de Audience Award, via de website van Nuffic: https://www.nuffic.nl/en/news/events/voting-form-young-writers-award.
 
Een jury buigt zich over de finalisten om aan het eind van de dag de Public Speaking Award en de Young Writers Award uit te reiken aan de winnaars. Naast de mooie Awards zijn er nog andere prijzen te winnen. De winnaar van de Public Speaking Award mag in mei afreizen naar Londen om daar deel te nemen aan de International Public Speaking Competition van de English-Speaking Union, de internationale organisatie die de taal Engels bevordert om zo verschillende talen en culturen met elkaar te verenigen.  De winnaar van de Young Writers Award mag meelopen op de redactie van het journalistenplatform De Correspondent in Amsterdam. De winnaar van de Audience Award krijgt een waardebon. 
 
De GNE Awards worden al sinds 1988 georganiseerd door het Genootschap Nederland-Engeland (GNE). De wedstrijd is al jaren een succes met honderden deelnemers uit heel Nederland. Nuffic neemt dit jaar als organisator het stokje over van het genootschap.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids