Normal_islamitische_basisschool

De stichting islamitisch onderwijs Amsterdam en omstreken (SIO) krijgt vandaag van de Raad van State te horen of het een islamitische middelbare school mag openen in de hoofdstad. Over die oprichting is behoorlijk veel tegenstand, onder meer van Rijksoverheid en de gemeente Amsterdam. Dat meldt NOS.

De discussie over de mogelijke komst van een islamitische school houdt al jaren aan. De tegenstanders vinden het een groot bezwaar dat een voormalig bestuurslid van de school in 2014 op Facebook zijn steun uitte aan terreurgroep IS. De bestuursleden wordt verweten dat er nadien geen enkel excuus is aangeboden over die uiting. Demissionair staatssecretaris Dekker van Onderwijs heeft daarnaast kritiek op hen omdat zij weigeren mee te doen aan een onderzoek van de Onderwijsinspectie.

Toch lijkt het erop dat deze bezwaren de komst van een islamitische school niet kunnen tegenhouden. Dat zegt hoogleraar onderwijsrecht Paul Zoontjens van de Tilburg University. Volgens hem mag de overheid geen oordeel geven voordat een school daadwerkelijk open is. Er mag vooraf alleen gecontroleerd worden of er voldoende leerlingen zijn voor en of de geloofsrichting officieel erkend is.

De Raad van State maakt naar alle waarschijnlijkheid vandaag een einde aan de discussie. Mocht SIO groen licht krijgen, is het toch nog onzeker of de school al na de zomer van start kan gaan. Ook Zoontjens heeft zijn twijfels of er op de mogelijke islamitische onderwijinstelling dan al les wordt gegeven. Hoe langer het uitstel duurt, hoe meer de overheid daar baat bij heeft, aldus de onderwijskundige. De gemeente Amsterdam heeft wel al laten weten dat er een gebouw beschikbaar is. Mocht de school er komen, dan is het de tweede islamitische middelbare school in Nederland.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids