Zaanstad vindt twee islamitische basisscholen meer dan voldoende

Het ministerie van Onderwijs heeft een negatieve zienswijze ontvangen van Zaanstad over de aanvraag voor een derde islamitische school in het zuiden van Zaandam. De derde school is een initiatief van de Stichting Nederlandse Islamitische Scholen (SNIS), maar Zaanstad is van mening dat het gebied niet groot genoeg is voor drie scholen en vraagt zich af in hoeverre deze school (el Amien) zich onderscheidt van de bestaande school De Horizon en het te vestigen Elif. Dit meldt De Orkaan. 

Islamitische basisschool De Horizon is de eerste school in Zaandam-Zuid. Volgend jaar komt daar de Elif-basisschool bij. Nu er ook een aanvraag is gedaan voor een derde, gaat Zaanstad daartegen in bezwaar. Niet alleen zou het gebied te klein zijn voor drie islamitische scholen voor leerlingen tussen de 4 en 12 jaar, maar ook heeft SNIS niet overlegd met de gemeente en is het onduidelijk wat de exacte inpassingsmogelijkheden van wensen van ouders zijn in het bestaande aanbod.

Zaanstad beslist niet

Hoewel Zaanstad niet beslist over de komst van de school, mag het wel een zienswijze indienen bij het ministerie van Onderwijs. Wethouder Natasja Groothuismink zegt dat de gemeente al twijfelde over voldoende leerlingen voor de Elif-school, maar voor een derde zou niet genoeg vraag zijn.

Lees ook: Mag iedereen zomaar een school oprichten? 

Door: Nationale Onderwijsgids / Johanne Levinsky