Normal_deb

Op vrijdag 17 maart vond in Purmerend de tiende editie van het landelijke VMBO Debattoernooi plaats. Op gastlocatie SG Gerrit Rietveld kwamen 250 vmbo-leerlingen samen om het debat aan te gaan over actuele onderwerpen. Na drie spannende debatrondes kreeg het Revius Lyceum uit Wijk Bij Duurstede de titel ‘Landelijk Debatkampioen’. Heel bijzonder was dat deze school óók de prijs voor ‘Beste Nieuwkomer’ mee naar huis nam. Dit meldt het Nederlands Debat Instituut.

Op de toernooidag kwamen in totaal 30 debatteams in actie: 15 debatten per ronde, in debatteams van vijf leerlingen. De leerlingen hebben zich verdiept in kinderarbeid, coming-out dag op school en betaald worden om te stemmen. Na de drie debatrondes werd gekeken welk debatteam het hoogst is geëindigd: het Revius Lyceum uit Wijk Bij Duurstede. De debatten werden beoordeeld door zestig vrijwillige juryleden met diverse professionele achtergronden, getraind door het Nederlands Debat Instituut. 
 
Het VMBO Debattoernooi wordt georganiseerd door het Nederlands Debat Instituut met steun van het Gieskes-Strijbis Fonds, het Ministerie van Buitenlandse Zaken, het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, de Gemeente Purmerend en de Purmerendse ScholenGroep.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids