Normal_debat_kinderen_basisschool__screenshot_

Zaterdag 8 april kwamen de allerjongste debaters van Nederland in actie tijdens het grootste landelijke debattoernooi voor leerlingen van de basisschool. Uiteindelijk werd de 15e Montessorischool Maas en Waal uit Amsterdam winnaar van de Madurodam Basisschool Debattoernooi. Layba van Maas en Waal was de beste spreker. Dit meldt het Nederlands Debat Instituut.

De Rehobothschool uit Barendrecht stond ook in de finale en werd tweede. De Schoolvereniging Willemspark uit Amsterdam werd beloond met de prijs voor ‘Beste Nieuwkomer’. De prijzen werden uitgereikt door presentatrice van het Klokhuis Sosha Duysker en loco kinderburgemeester van Madurodam Mijntje Manneke.
 
Door mee te doen aan het Madurodam Basisschool Debattoernooi oefenen de leerlingen al op jonge leeftijd mondelinge taalvaardigheid en kritische denkvaardigheid. Hoe jong de debaters ook zijn, ze gaan uitdagende en actuele onderwerpen niet uit de weg. De leerlingen bereiden debatstellingen vooraf voor, maar weten pas kort van tevoren of zij voor- of tegenstanders moeten zijn. Op de dag zelf volgt ook nog een verrassingsstelling. De deelnemers debatteren dit jaar over de kinderombudsman, risico nemen en open landsgrenzen. De verrassingsstelling was: op elke school moet anti-stress les gegeven worden.
 
De deelnemers debatteren in teams van vijf en tijdens drie debatrondes en worden beoordeeld door tientallen vrijwillige juryleden, getraind door de Stichting Nederlands Debat Instituut. De jury bepaalde in die drie debatrondes op basis van argumentatie, presentatie en teamwork welke twee scholen het verdienden om in het finaledebat te staan. Aan het Madurodam Basisschool Debattoernooi deden 38 debatteams mee: 19 debatten per debatronde.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids