Normal_microfoon

Leerlingen uit groep 7 en 9 van basisschool Het Mozaïek uit Arnhem (Eimmerssingel) hebben goud gewonnen op de 12e editie van het Madurodam Basisschool Debattoernooi. Hiermee hebben zij een jaar lang de titel van ‘Landelijk Debatkampioen’ en de 12 jaar oude wisselbeker. Dit meldt het Nederlands Debat Instituut.

Het zilver ging naar het debatteam van een andere locatie van Het Mozaïek (Zwanebloemlaan). De leerlingen van Het Mozaïek worden al jarenlang getraind in spreekvaardigheid door leerkracht Conny Ettema; dit resulteerde in 2012 en 2016 ook al in het winnen van goud. De prijs voor ‘Beste Nieuwkomer’ ging welverdiend naar OJS de Bieshaar uit Hoogland; zij werden 11e. De prijzen werden uitgereikt door Amélie Mijs, burgemeester van Madurodam.
 
Door mee te doen aan het Madurodam Basisschool Debattoernooi oefenen de leerlingen al op jonge leeftijd mondelinge taalvaardigheid en kritische denkvaardigheid. De leerlingen bereiden debatstellingen vooraf voor, maar wisten pas kort van tevoren of zij voor- of tegenstanders moeten zijn. Op de dag zelf volgde ook nog een verrassingsstelling.
 
De deelnemers debatteerden in teams van vijf en tijdens de vier debatrondes worden ze beoordeeld door tientallen vrijwillige juryleden, getraind door Stichting Nederlands Debat Instituut. De jury bepaalde in die vier debatrondes op basis van argumentatie, presentatie en teamwork welke twee scholen het verdienden om op het podium te staan. Aan het Madurodam Basisschool Debattoernooi deden 34 debatteams mee: 17 debatten per debatronde.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids