Fotograaf: Gerard Wagemakers

Het PENTA College uit Spijkenisse heeft het VMBO Debattoernooi 2018 gewonnen. Het Avincenna College uit Rotterdam werd tweede, en kreeg ook de prijs voor Beste Nieuwkomer. Het VMBO Debattoernooi is dé debatcompetitie voor het vmbo en wordt sinds 2007 georganiseerd door het Nederlands Debat Instituut. Dit meldt het Nederlands Debat Instituut.

Op vrijdag 16 maart reisden ruim 300 vmbo-scholieren vanuit heel Nederland af naar Purmerend voor de 11e editie van het VMBO Debattoernooi. Na in totaal vijftig zinderende debatten tijdens drie debatrondes werd het PENTA College uitgeroepen tot winnaar. Het Avincenna College uit Rotterdam werd tweede en won naast het zilver ook de prijs voor Beste Nieuwkomer.
 
Na maandenlang oefenen in de klas kwamen de leerlingen tijdens het VMBO Debattoernooi in debatteams van vijf leerlingen in actie. Discussie onderwerpen waren een milieutax op vliegtickets, de terugkeer van vluchtelingen en gezond koken als vak op middelbare school De leerlingen hebben zich van te voren hierin verdiept en zowel voor- als tegenargumenten voorbereid. Ze weten pas kort voor elke debatronde of zij voor- of tegenstander van de stelling zijn. Ook volgde op de dag zelf een actuele improvisatiestelling, die de teams extra uitdaagt zich ter plekke in twintig minuten voor te bereiden voor het debat.
 
Het VMBO Debattoernooi is dé debatcompetitie voor het vmbo en wordt sinds 2007 georganiseerd door het Nederlands Debat Instituut. De missie van het Nederlands Debat Instituut is om de nieuwe generatie te ontwikkelen in mondelinge taalvaardigheid en kritische denkvaardigheid. Scholen gebruiken het initiatief als onderdeel van spreekvaardigheid (Nederlands) of burgerschap (Maatschappijleer). Jaarlijks doen meer dan 500 scholen met de debatactiviteiten van het Nederlands Debat Instituut mee.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids